«C-komando»: raskelt haige naine maksab tagasi võõrast laenu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõra laenu käendamine tõi Kristile kaasa ebameeldiva kohustuse.
Võõra laenu käendamine tõi Kristile kaasa ebameeldiva kohustuse. Foto: «C-komando»

Aastate eest sõbranna 25 000 Eesti krooni suurust laenu käendajaks olnud invaliidsuspensioni saaval Kristil tuleb nüüd ise pangale võõras laen tagasi maksta.

Lugu sai alguse aastaid tagasi krooniajal, kui kuue lapse ema Triinu võttis 25 000 krooni pangalaenu. Kui algul maksis naine laenu ka tagasi, siis mõne aasta maksed lakkasid. Triinu sõnul on tal olnud raske tööd leida - üheks põhjuseks peab ta oma lõpetamata jäänud kooliteed. Kuna Triinult pangale võla katteks enam raha ei laekunud, asus finantsasutus järgmisena piirama Triinu laenu käendajaid, kellest üks on «C-komando» loo peategelane Kristi.

 Invaliidsuspensioni saaval Kristil kasvab kodus neli last, kellel kahel on tõsisemad terviseprobleemid. Kolmene poiss ei räägi veel ning kannatab astma all. Kümnesel poisil on aga probleemid närvisüsteemiga. Kristi pere korter on niiskunud ja hallitab. Kuigi Kristi mehel on töö olemas, ei ole naine ise sobivat tööd leidnud. Lisaks kohaliku tööturu nappidele võimalustele on põhjuseks ka asjaolu, et ta on füüsilise puudega. Naise invaliidsuspension kulub peamiselt enda ja pere ravimitele.

 Tänaseks kahetseb Kristi väga oma otsust hakata sõbranna laenu käendajaks. 25 000-kroonisest võlast on kasvanud 4000-eurone võlg ja mõlema sõbranna kontod on arestitud. Ei Kristi ega Triinu suuda omal jõul tupikust välja rabeleda. 

Öeldakse – rumal pole mitte see, kes laenu võtab, vaid see, kes seda käendab. Käenduslepingu allkirjastamine on justkui oma sõbratunnete tõestamine. Tihti ei saadagi aga aru, mis kohustus käendusega endale tegelikult võetakse.

Hea lugeja – kas Sina oled kunagi kellegi laenu käendanud? Kes tänaseks laenu tagasi maksab – kas laenuvõtja või käendaja?

 Probleemsaade «C-komando» on Kanal 2s kolmapäeviti kell 22:30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles