Kas kütusehinna langus toob kaasa odavamad kaubad?

Aleksei Milovanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduhinnad Eestis ei odavne.
Toiduhinnad Eestis ei odavne. Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees

Kui mõne aasta eest kütuse hind tõusis, põhjendati kaupade kallinemist transpordikulude kallinemisega. Mis saab aga siis, kui kütusehind langeb?

Viimase poole aasta jooksul on autojuhid märganud, et kütusehinnad mitte ei tõuse nagu seni, vaid hoopis langevad. Näiteks 22. oktoobril oli Nestes bensiini 95 hind rekordiliselt madal – 1,184 eurot, samas kui 2013. aasta alguses tuli kütuseliitri eest maksta 1,349 eurot.

Mõne aasta eest põhjendasid poeketid hindade tõusu just kütuse kallinemisega. See on ka arusaadav, sest logistika moodustab suure osa kuludest. Sellega seoses tekib küsimus, millal on oodata hinnalangust poes, kirjutab venekeelne Postimees.

Maxima pressiesindaja Erkki Erilaiu sõnul loomulikult mõjutab kütusehind  kaupade ja teenuste hindu. Ennekõike puudutab see firmasid, kes tegelevad logistikaga, aga loomulikult ka tootjaid ja tarnijaid. Poes sõltub hind tootja pakutavast sisseostu hinnast. Paljud kaubad on Venemaa sanktsioonide tõttu odavnenud ja suure tõenäosusega mõjutab tulevikus kütusehinna langus ka kaupade hindu. Erilaid lisas, et kui tootja alandab sisseostuhindu, siis on see kohe näha ka kaupluses.

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul pole veel ükski tarnija teatanud sellest, et kütuse odavnemine kajastuks sisseostuhinnas. «Jaemüügis mõjutab  kütusehind kauba oma väga vähe. Seetõttu on vara väita, et sisseostuhinnad hakkavad lähiajal langema,» rääkis Bats.

Et kütusehinna langusel mingi mõju oleks, peaks see olema pikaajalisem. Katrin Bats märkis, et teiste kaupade puhul, mille hind sõltub muu hulgas ka kütusehinnast, jälgivad nad muutusi sisseostuhindades ja võrdlevad neid maailmaturu hindade tasemega ning räägivad vajadusel hinnad ise läbi.

Majanduseksperdi Raivo Vare sõnul ei saa loota hinnalangusele. Tema sõnul läheneb talv ja sel aastaajal tavaliselt hinnad tõusevad. Kui keegi peaks teadma, kui kaua kütusehinnad langevad, siis võiks ta Vare sõnul sellega kõvasti teenida. Naftahinna langus võib kesta aasta lõpuni või ulatuda isegi uude aastasse. Eksperdi sõnul võiks naftatoodete hinnalangus põhimõtteliselt mõjutada kütusehindu, aga iga kord see loogika ei tööta. Kütusetootjad võivad lähtuda oma loogikast ja huvidest. Sel juhul olukord kütuse maailmaturul ei pruugigi avaldada mingit mõju Eesti elule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles