Rimi kummikujud annavad loomaarstidele tööd

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Paljudes peredes oma koha leidnud Rimi kummikujud meeldivad hirmsasti kassidele, kes kipuvad neid paraku mänguhoos alla neelama.

Tallinnas tegutseva Loomade Kiirabi Kliiniku juhataja Valdeko Paaveli sõnul on nad viimasel ajal kassidel kõhust välja opereerinud terve hulga pisikesi kummikujusid (pildil), mida Rimi augustis klientidele tasuta jagas. Praeguseks enamikus poodides otsa lõppenud kujukesi sai ka 48 sendiga osta.

«Viimati lõikasime neid kujukesi ühe kassi seest välja neli tükki korraga,» märkis Paavel. «Eriti just noored mänguhimulised kassid neelavad igasuguseid asju alla, nagu ka väikesed lapsed,» nentis loomakliiniku juhataja. Tema neid igaks juhuks koju ei viinud või viskas lihtsalt minema.

Loomatohter selgitas, et mõned võõrkehad lagunevad või on sellise kujuga, et väljuvad seedetraktist loomulikul teel probleeme põhjustamata. Kui võõrkeha kuhugi kinni kiilub, muutub kass natuke loiuks, ei taha enamasti süüa ning hakkab oksendama. Oksendamine ja isutus ongi peamised tunnused, mis viitavad sellele, et kass võib olla mingi eseme alla neelanud.

Paavel toonitas, et kui kass keeldub söögist või väga sageli oksendab, tuleb kohe kliinikusse pöörduda, kuna mõned perforeerivaid traumasid põhjustavad võõrkehad on eluohtlikud. Ka kummikujud võivad kassi elu ohtu seada, kui nende allaneelamise tagajärjel tekib sooleummistus või kui need satuvad hingamisteedesse. Viimasel juhul võib kass lihtsalt lämbuda.

Üks ohtlikumaid võõrkehi on Paaveli sõnul aga pikk niit, mis tõmbab kassi peensoole kortsu nagu lõõtsa ja lõikub lõpuks sooleseinast läbi. Sel juhul on oluline kiiresti jaole saada. Väga ohtlikud on ka teravad esemed, mis võivad tekitada seedetraktikahjustust, aga ka osalist või täielikku sooleummistust.

Maaülikooli väikeloomakliiniku peaarst Kristel Peetsalu sõnas, et Rimi kujukesi ei ole nad veel välja opereerinud, kuid võõrkehade sissesöömine on temagi kinnitusel sage probleem. Mingi võõrkeha alla neelanud loomi, sagedamini kassipoegi ja kutsikaid, tuuakse nii maaülikooli väikeloomakliinikusse kui ka Loomade Kiirabi Kliinikusse igal nädalal.

Lemmikloomade seest välja opereeritud esemed. Foto: Kristel
Lemmikloomade seest välja opereeritud esemed. Foto: Kristel Foto: Peetsalu

Noored kassid kipuvad enam sööma niiti, lõngajuppe, pakendeid ja kilet, kutsikad aga mänguasju. Teinekord võivad probleeme tekitada teravad kondid, mis kutsika seedetrakti kinni jäävad, soolt lõhuvad ja kas osalise või täieliku ummistuse tekitavad. Siis ei jää üle muud kui kont loomakliinikus välja lõigata. Seda juhtub Peetsalu kinnitusel siiski harva.

Harvem on koertel ja kassidel välja opereeritud külmkapimagneteid, aluspesu, rinnahoidjapaelu, medaljone, münte, sokke, kive, sukkpükse, kummikindaid, õhupalle jpm.

Tatari loomakliiniku loomaarst Andrus Joost toonitas, et eriti ohtlikud on virsiku-, nektariini- ja aprikoosikivid. «Neid pole alguses tihti isegi röntgenpildi pealt näha, sest nad on tumedad nagu ka roojamass,» ütles ta.

Võõrkeha leidmine ei tarvitse lihtne olla. «Mõned asjad, nagu mündid, nõelad, kondid ja osa kummipalle, on röntgenpildil hästi näha, kuid leidub esemeid, mida on raske leida, ning diagnoosimine võtab aega – vajalik võib olla ultraheliuuring ja kontrastainega röntgenpilt,» lausus Peetsalu, kelle sõnul võib ravi maksma minna 500 eurot või isegi rohkem.

Loomade Kiirabi Kliinikus maksab kassi puhul võõrkeha eemaldamine koos võimaliku hilisema järelraviga enamasti 200-400 eurot. «Mõnikord on vaja teha üks väike auk soolde või makku, teinekord tuleb aga sooled avada mitmest kohast, mis on keerulisem,» tõdes Paavel, et täpset hinda on siinkohal keeruline öelda.

Jüri loomakliinikus maksab operatsioon 130-200 eurot, Tatari loomakliinikus 120-160 eurot. Enamasti operatsioon õnnestub, halvemal juhul jäävad eluaegsed tüsistused.

Loomaarstid panevad südamele valvata mänguhoos lemmikuid. Võimalusel tuleks üldse kõik potentsiaalselt ohtlikud esemed loomade eest ära peita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles