Katse: kas robottolmuimeja päästab suuremast koristamisest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pererahva koer ei lasknud end robottolmuimejatest häirida.
Pererahva koer ei lasknud end robottolmuimejatest häirida. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kui uskuda reklaame, siis peaks robottolmuimeja olema tõeline päästeingel, kes säästab pererahvast tüütust koristamisvaevast. Kas ja kui edukalt robot tegelikult korraloomisega hakkama saab, uuris Tarbija24 palvel üks kahe lapsega pere, kel on mitu lemmiklooma.

«Mõlemad tolmuimejad on suurepärased abilised igapäevakoristusel, kuna neid on võimalik seadistada nädalapäevade ja kellaaegade järgi koristama ajal, mil ise tööl oled, nii on koju tulles põrandad mõnusalt puhtad,» võttis kahenädalase katse kokku pereema Maire Jakobson.

Samas on ta veendunud, et ainult robotist siiski ei piisa, sest kapi alla ja mööbli vahele see tööle ei mahu. «Korra nädalas tuleks elamine ikkagi tavalise tolmuimejaga üle käia,» tõdes ta.

Roboti mürataset võib võrrelda tavalise tolmuimeja omaga ja automaatse abilise töötamise ajal on täiesti võimalik televiisorit vaadata.

«Meeldiva külje pealt võib veel esile tuua puhastatavad tolmukogujad, mis tähendab, et robotile pole tarvis tolmukotte muretseda,» kiitis naine.

Mõlemal mudelil on kummist rullikud, mis ei võta palju prahti külge ja seetõttu peab neid puhastama harva. Neatol on kaasas ka tavaliste harjadega rullikud, mille ühenduskohta kogunesid pikad juukse- ja koerakarvad, nii et aeg-ajalt oli tarvis harju puhastada. Kummist rullikutega seda muret polnud.

Kuna robottolmuimeja peab end pärast töötamist laadima, tuleb selle laadijat hoida pidevalt seinas, et robot saaks töö lõpetanuna ise laadima sõita. Väikeste lastega peres osutus laadijale õige koha leidmine kõige keerulisemaks. iRoboti laadija jaoks oli tavalises Mustamäe korteris ainus õige koht elutoas, kuna masin pidi pessa jõudmiseks sõitma laadijast välja tulevasse lehtrisse, aga ta ei leidnud seda alati üles ja tarvis läks abilisi, kes enamasti viibisid elutoas.

Neato leidis laadija kerge vaevaga üles. Katsetamisel selgus ka, et kui robot laadijata jätta või kappi ära panna, tühjeneb aku iseenesest ja enne järgmist töökorda tuleb seda vähemalt tunni jagu laadida.

Mõlemad robotid jäid hätta pikakarvalise vaibaga. «Robotid olid küll visad, kuid paari minuti jooksul lõppes nende ramm teatega, et harjad on kinni jäänud,» kirjeldas Maire.

Robotit soetades tuleb kasuks inglise keele oskus, sest mõlemad masinad suhtlevad inglise keeles ja seda on vaja ka seadistamisel.

Pere lemmikloomad merisiga ja koer robotit ei kartnud, küll tekitas see suurt elevust laste seas. «Kilkamist oli mitmeks õhtuks,» rääkis naine.

«Robottolmuimeja ostaksin endale juhul, kui oleks 600 eurot vaba raha,» on naine pärast proovimist otsuse langetanud. iRobotil on küll ka odavamaid mudeleid, aga kuna neid ei saa programmeerida, jääksid need kõrvale.

Kahest proovitud mudelist meeldis perele rohkem Neato. «Saime temaga kuidagi paremini ja kiiremini sõbraks, töötas ka kuidagi loogilisemalt,» põhjendas naine.
 

Foto: Sander Ilvest


iRobot Roomba 870 (649 eurot)

•    Erinevalt Neatost iRobot tuba ei kaardista, vaid otsib anduritega tolmu ja prahti, sõites samast kohast üle mitu korda. Koristamisel puudub süsteemsus.

•    Veidike arusaamatuks jäi roboti hingeelu. Põranda puhtuse üle eriti kurta ei saanud, kuid võis juhtuda, et näiteks saepuruhunnikust läbi sõites puhus masin veidike puru eemale ja jättiski selle sinna.

•    Masin ei leia ise laadijat üles ja tuleb mõnikord käekõrval laadima viia.

•    Roboto pluss on aga piiraja. Kui soovid mõne toa või ala robotile keelata, tuleb piiraja asetada ala piirile. Piirajast tulevast nähtamatust kiirest robot üle ei sõida. Nii oli hea piirata näiteks koera söögikohta.

•    Erinevalt teisest masinast jäi iRobot ootamatult hätta ka madala vaiba peale sõitmisega. Masin tõmbas paaril korral vaiba nurga rulli ja sealt jäi koristamata.

Foto: Tairo Lutter


NEATO Botvac 85 (599 eurot)

•    Roboti kandiline esiosa peaks eriti hästi sobima seinaäärte ja nurkade koristamiseks. Roboti peal olev lasersilm tuvastab sellel kõrgusel olevad esemed. Masin alustab tööd ruumi kaardistamisega, puhastab esmalt toa ääred ja siis teeb puhtaks ülejäänud põranda. Liigub vaikselt ja sujuvalt.

•    Suutis vahelaadimiseta puhastada kolmetoalise korteri (62 m²). Töötamise ajal tuli ette, et puhus tolmurulli eemale ja hiljem seda enam üles ei korjanud.

•    Robot leidis laadija ise üles ja sõitis laadima.

•    Robotit on võimalik piirata. Selleks tuleb põranda külge kleepida kahemeetrine magnetriba, millest robot üle ei sõida.

•    Madala vaiba puhastamisega ja sellele sõitmisega sai Neato hästi hakkama. Seadme peal oleva lasersilma tõttu jäi masin kapialustesse kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles