Kuidas robottolmuimejat valida?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iRobot jäi madala vaiba puhastamisel pisut hätta.
iRobot jäi madala vaiba puhastamisel pisut hätta. Foto: Sander Ilvest / Postimees

«Robottolmuimeja valimisel tuleks lähtuda sellest, kas elamine on alla või üle saja ruutmeetri suur,» rääkis iRoboti müügiesindaja Marko Ojaveer. Kui elamine on suurem, siis tuleks valida majakatega mudel, millega saab puhastatava pinna tsoonideks jagada.

iRoboti mudelite hind jääb 325 ja 750 euro vahele, kusjuures kahte odavamat mudelit ei ole võimalik programmeerida. «Neid soovitame vanematele inimestele, kes seda võimalust nagunii ei kasuta, aga kui on noor pere väikse lapsega, siis võiks ikka olla programmeeritav variant,» soovitas Ojaveer.

Odavamatel mudelitel on ainult tavaline paberfilter, kallimatel aga allergikutele sobiv Hepafilter.

Ojaveeri sõnul kestab ühe roboti aku keskmiselt neli aastat, seejärel tuleb uus hankida. Aku hind sõltub mudelist, aga keskmiselt on see sadakond eurot. «Nende akudega on nii, et kõige mõistlikum on hoida seda kogu aeg laadijas, sest siis peab kauem vastu,» soovitas ta.

Ka soovitab ta masina seadistada nii, et see puhastaks esmaspäevast reedeni, kui pererahvast kodus pole. Kui on kahekorruseline elamine, siis põhikorrusel võiks masin töötada tööpäeviti ja nädalavahetusel tuleks seade viia teisele korrusele. «Aga ega sinna nii palju prahti teki, kui põhiline elamise koht on kogu aeg puhas,» ennustas müügimees.

Tema sõnul on robottolmuimeja tänu harjastele tavalisest märksa võimsam. «Kui endale selle ostsin, saime esikuvaiba pealt kaks konteineritäit liiva, kuigi naine oli selle hetk varem tavalise tolmuimejaga üle käinud,» jagas ta kogemusi.

Robottolmuimeja suurem võimekus tuleb Ojaveeri sõnul sellest, et masin lükkab prahi harjastega põrandast lahti ja imeb seejärel konteinerisse. «Katses osalenud mudeli imemisvõimsus tõsteti viis korda suuremaks ehk see on väga võimas,» rääkis müüja.

Kui tavalise tolmuimejaga võib puhastada nii põrandaid kui ka pehmet mööblit, siis robot diivanitele ja tugitoolidele ei sobi. Ka ei käi ta jõud üle pikkade narmastega vaipadest. «Kui narmad on kolm-neli sentimeetrit pikad, siis ta üritab sealt minema ukerdada ega taha seal tööd teha, sest tunneb, et ei saa hakkama,» selgitas Ojaveer. Sama probleem on ka lambanahaga.

Ühtegi suurt probleemi Ojaveer esile ei toonud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles