Valge lõhn eemaldab ebameeldivad aroomid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

IBMi teadlased demonstreerisid matemaatiliselt, et mitmete erinevate (eba)meeldivate lõhnade tühistamiseks piisab 38 lõhnast koosnevast kokteilist ehk nn valgest lõhnast.

Ettevõtte IBM heaks töötavad teadlased Kursh Varshney ja Lav Varshney lõid andmebaasi, mis seob erinevate aromaatsete ühendite keemilised ja füüsikalised omadused nende tajutava lõhnaga, vahendab ERRi teadusportaal.

Viimane peegeldab erinevate kirjeldavate mõistete nagu mandlilisuse ja mädasuse kogumit. Sõltuvalt sellest, kui tugevalt need mõistega seostusid, kandsid need väärtust miinus viiest pluss kümneni.

Erinevate ebameeldivate lõhnade tühistamiseks lõid vennad valgeid lõhnu, mille erinevate omaduste kogusumma oli täpselt vastupidine ebameeldivate lõhnade üksikskooriga. Kursh ja Lav Varshney suutsid arvutuslikult näidata, et lõhnakokteilid neutraliseeriks täielikult isegi duriani, jaapani mädandatud tuunikala ja hapukapsa lõhna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles