Saun käib ajaga kaasas

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäevane saun: järve kaldal asuvas hoones on leili- ja pesuruumid, kümblustünn ja kaminaga puhketuba.
Tänapäevane saun: järve kaldal asuvas hoones on leili- ja pesuruumid, kümblustünn ja kaminaga puhketuba. Foto: Liis Treimann

Kui ammustel aegadel visati leili suitsusaunas, siis tänapäeval saab seda teha ka korterisse ehitatud ühekohalises saunakabiinis.

Vanasti nimetati sauna vaese mehe arstiks, nüüd võiks seda tituleerida tegusa ja stressist räsitud inimese turgutajaks, kommenteerib rahvaluuleteadlane Marju Kõivupuu, kes on uurinud sauna kui eestlasele olulise arstimispaiga rolli.

Moodsas saunakompleksis ehk koduses spaas on sageli mitu sauna, väike bassein, mullivann ning massaažiduššide või -vanniga sisustatud pesuruum.

«Nüüd ehitatakse enamikku üle 200-ruutmeetristesse eramutesse nii leili-, auru- kui ka infrapuna­saun,» lisab Saunamaailma projektijuht Mihhail Gross. «Kui pool tosinat aastat tagasi projekteeriti elamusse üks saun, siis praegu kavandatakse aina rohkem mitmekülgsete lõõgastumisvõimalustega spaadega elamuid ja apartemente.»

Aga saunamõnusid tahetakse nautida ka väikse(ma)tes korterites ja võimalusel mahutatakse sinnagi saun.

Väike leiliruum

Grossi sõnul on nende firma planeeritud kõige pisema sauna pindala vaid ruutmeeter. Selle tehases tehtud soojustatud ja puiduga kaetud seintega detailid pandi kohapeal kokku. «Väiksesse korterisse sobivadki kõige paremini nn saunakabiinid, mida saab tellida vannitoa mõõtude järgi. See on kõige lihtsam variant ja vajadusel on kabiin võimalik järgmisse korterisse kaasa võtta,» selgitab Gross.

Kuna korteri saun on tavapäraselt väike, on selle viimistlemisel otstarbekam kasutada heledamat puitu – haaba või leppa –, sest need näiliselt avardavad ruumi. Haavapuit on pehme ega mängi. Seevastu kaske saunas kasutada ei tasu, sest see läheb liiga tuliseks.

Eriti suuremate saunade leiliruumi tasub seina- ja lavamaterjaliks võtta lisaks eespool nimetatud haavale ja lepale termohaaba, Kanada seedrit ja apache puitu, termoapache’t või kiirjat mändi (Pinus radiata).

Kõigil neil puitudel on head omadused. Apache on kerge puit ega kuumene liiga kiiresti. Termotöödeldud kiirjal männil on väga ilus pinnamuster ja see puit ei aja ka vaiku välja. Kanada seedri eeterlikud õlid levitavad ruumis meeldivat aroomi.

Heledast puidust lavaga saunas tuleks saunaõlide kasutamisel ettevaatlik olla, sest nende plekke maha nühkida on väga tüütu töö.

Õige leidmine

Saunatarvikute poodides on erinevas mõõdus ja võimsusega keriste valik suur. Valida saab põrandale ja seinale kinnitatavate, elektri- ja puuküttega mudelite vahel.

Viimasel ajal on populaarsed kõrgusesse pürgivad, suure kividemahuga (kogused ulatuvad 80–180 kg) kerised, mis võtavad vähe põrandapinda.

Kortermaja suurema vannitoa puhul tuleks korralikult isoleerida sauna seinad, et leiliruumi soojus ei häiriks naabrite eluolu, rõhutab Gross.

Mitte ainult vanemasse majja, vaid ka uude eramusse või eraldi hoonesse sauna planeerimisel on vaja asjatundjatega koostööd teha, et silmailu pakkuv ruumikujundus järgiks tuleohutuseeskirja, tuletab Saunamaailma projektijuht meelde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles