Säästlikud eestlased hiilivad eurokeelust kõrvale

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasiballoonid.
Gaasiballoonid. Foto: Margus Ansu

Kui Eestis ei ole alates käesolevast aastast lubatud enam vanade punast värvi koduste gaasiballoonide täitmine ega müük, võib neid balloone edukalt täita Lätis ja seda isegi odavamalt, kui Eestis varem teha sai.

Lätis gaasiballooni vahetusega tasub kiirustada, sest praeguse info kohaselt saab Lätis vanu balloone lasta täita kuni selle aasta lõpuni, kirjutab Võrumaa Teataja.

Võrumaa Teataja tegi möödunud nädala reedel punase gaasiballooni vahetuse ise läbi ja veendus, et näiteks Ape linnas, mis mõnekümne kilomeetri kaugusel Võrust, on võimalik tühjaks saanud vana 21 kilo raskune punane balloon vahetada täidetud ballooni vastu 26,32 euro eest.

Samasuguse ballooni vahetus maksis varem Eestis 35-38 eurot. Lahjema, 17 kilo raskuse uue ballooni vahetus maksab praegu Eestis 30 eurot.

Võrumaa Teataja eksperiment näitas, et balloonigaasi on võimalik Lätis vahetada ka väiksemates asulates.

Näiteks kunagi Võrumaa koosseisu kuulunud Vana-Laitsna vallas Kornetis on võimalik balloonigaasi vahetada ühe eraisiku juures, selleks tuleb lihtsalt vastava poe müüjale ette helistada. Viimane rääkis meile, et gaasi saab vahetada ka seal läheduses asuvas Ziemeris.

Ballooni vahetus on lihtne ja võtab aega kümmekond minutit. Selleks tuleb näiteks Ape linnas pöörduda kohe kesklinnas asuva Avotsi kaupluse müüja poole, kes kirjutab välja tšeki ja ballooni saab kätte kõrval asuva kaupluse hoovist.

Avotsi poe müüja rääkis, et praeguse info kohaselt saab vanu balloone vahetada kuni käesoleva aasta lõpuni.

Vastavalt Eesti vabariigi valitsuse määrusele 2006. aastast on tänavuse aasta algusest vanade punast värvi balloonide täitmine ja müük keelatud. Kasutada tohib ainult Euroopa Liidu standardile vastavaid uusi piimärgisega balloone.

Praegu pakub Reola Gaas oma müügipunktides Võrumaal uusi rohelisi 17kiloseid balloone hinnaga 59 eurot, millele lisandub gaasi hind 30 eurot.

Kokku maksab balloonivahetus 89 eurot – lihtne arvutus näitab, et selle raha eest saab Lätis lasta kolm ja pool korda vana ballooni täita. Vastseliina Mahta Kütuse tankla töötaja rääkis, et 89 eurot on kampaaniahind, uue ballooni soetamise tavahind on 102 eurot.

Praeguse, aasta lõpuni kestva kampaania käigus saab uue ballooniga tasuta kaasa reduktori, millega saab ballooni pliidi või muu tarvikuga ühendada.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Gea Ots ütles Postimehele, et sellises tegevuses pole mitte midagi ebaseaduslikku. «Kahjuks ei oska öelda, kui palju selliselt toimijaid on, kuna see on lubatud tegevus. Kui gaasiballooni täidetakse isiklikuks kasutamiseks, siis seda kuidagi ei kontrollita. Küll aga ei tohi Euroopa Liidu standarditele mitte vastavat ballooni Eestis müüa või ka niisama kellelegi kasutamiseks edasi anda,» selgitas Ots.

Ministeeriumi soovitusel tuleks inimestel siiski soetada uus balloon, mis on kontrollitud ja vastab kõigile, seal hulgas ka ohutusnõuetele.

«Kuna vanu balloone enam ei kontrollita, siis ei pruugi nende kasutamine olla turvaline. Balloonide vahetuse nõude põhjus Eestis ongi eelkõige ohutuse aspekt. Vanu balloone on väga erinevas tehnilises korras, enamik nendest on toodetud 30 aastat tagasi ja aeg teeb oma töö,» tõi Ots välja nõuete muutumise põhjuse.

Suurim probleem on Otsa edastusel ballooni keevisõmblus, mille kvaliteet ei ole olnud ühtlane ning mis võib olla ohtlikult oksüdeerunud. «Enamusel punastel nn GOST-balloonidel puudub ka vajalik dokumentatsioon. Eestis juhtub igal aastal keskmiselt 50 gaasiballooniga seotud õnnetust või avariid. Õnnetuste põhjuseks on paljudel juhtudel vanade balloonide kasutamine,» lisas Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles