Lastega pered peaksid eelistama rasvasemat margariini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastega peredes võiks vähendatud rasvasisaldusega margariinide tarvitamisest loobuda.
Lastega peredes võiks vähendatud rasvasisaldusega margariinide tarvitamisest loobuda. Foto: SCANPIX

«Vähese rasvasisaldusega, nn. light-margariinides pole mitte midagi halba, kuid inimene ei pruugi neist piisavas koguses saada hädavajalikke pehmeid rasvhappeid. Lastega perekondades võiks igapäevane margariin olla 70-80-protsendilise rasvasisaldusega,» soovitas toitumisteadlane Mikael Fogelholm.

«Rasvahirmust võiks margariini puhul üle saada,» nentis ajalehele Turun Sanomat Tervise ja Heaolu Ameti professor Pirjo Pietinen. Inimese organism ei suuda tema sõnul ise toota hädavajalikke omega-3 ja omega-6 rasvhappeid, need tuleb saada igapäevasest toidust. Täiskasvanu igapäevasest kaloraažist peaksid rasvad moodustama 30 protsenti, lastel veelgi rohkem.

«Et lapsed saaksid piisavas koguses pehmeid rasvhappeid, tuleks lastega perre igapäevaseks tarbimiseks osta rasvasemat margariini, dieedipidaja võib sellist margariini lihtsalt leivale vähem määrida, nii saab terve pere ühe võileivamäärdega hakkama,» ütles Pietinen.

«Ka margariin sisaldab lisa-aineid. Nende eesmärk on parandada toote säilivust, värvi, maitset. Kuid margariinis on kõik lisaained looduslikku päritolu, neid leidub ka näiteks porgandites, tsitruselistes, söögisoodas,» ütles Soome Toiduohutusameti peainspektor Kirsi-Helena Liukkonen.

Siiski peaksid väikelaste vanemad tema sõnul olema ettevaatlikud naatriumfosfaati E 339 ja emulgaatorit E 476 sisaldavate margariinide lastele andmisega, sest ehkki ohutusnõuded neile E-ainetele on ranged, võivad väikelapsed neid allergilisi reaktsioone tekitada võivaid aineid saada liiga suures koguses.

Siiski ei soovita Fogelholm margariini või vastu vahetada. Pidevalt tarvitatuna on margariini taimsed rasvad siiski tervislikumad kui valdavalt loomsetest rasvadest koosnev või, nentis ta.

Teist meelt on aga Christer Sundqvist, toitumisterapeut ja endine sportlane. «Mõistlikus koguses tarbituna sobib või kogu pere võileivamäärdeks. Pealegi pole uusimates uuringutes leitud seost või tarbimise ja südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise vahel.»

Eriti soovitatav on Sundqvisti sõnul või ja rapsiõli segu (Eestis lähim sarnane toode «Võideks» -toim.). Seevastu taimseid steroole sisaldavaid margariine, ehkki nende tervislikkusest pidevalt räägitakse, Sundqvist lastele ei annaks. «Selliste komponentidega margariinide mõju laste tervisele pole veel piisavalt uuritud,» põhjendas ta.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles