Iga neljas rootslane plaanib kasinaid jõule

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmi linna jõulukuusk.
Stockholmi linna jõulukuusk. Foto: SCANPIX

Üks neljast rootslasest plaanib jõulukulutustelt tänavu kokku hoida, hoolimata sellest, et jaekaubandusketid ennustavad järjekordset müügirekordit.

Kuigi jõuludeni on veel natuke aega, on esimene lumi Stockholmis maha langenud ja poed valmistuvad kaubandushooaja kõige kiiremaks perioodiks, vahendab The Local.

Samal ajal on iga neljas rootslane otsustanud tänavu jõuludega seotud kulutustelt raha kokku hoida, leiti värskelt tehtud küsitluses.

Jaekaubandusketid kahtlevad selles, et rootslaste väidetav jõulukarsklus kuidagi nende koduses miljöös väljendub ning et kui käib ära see nn jõululainele häälestumine, muutuvad ka praegused hoiakud.

«Tagantjärele me teame, et jõulumüük 2013. aastal, nagu enamikul aastatel ning ilmselt ka tänavu, lõi rekordi. See, et inimesed väidavad, et nad plaanivad oma kulutustelt kokku hoida, ei tähenda, et nad seda ka tegelikkuses teevad,» ütles Rootsi jaekaubandusorganisatsiooni Svensk Handeli kõneisik Lisa Burden.

Organisatsiooni uuringu kohaselt plaanib ligi 25 protsenti Rootsi majapidamistest osta vähem jõulukingitusi, vähem toitu ja kaunistusi. Kõigest iga kümnes on väljendanud soovi tänavu oma kulutusi jõuludele kasvatada.

Hoolimata sellest, kas plaanid kulutusi vähendada ka tegelikult realiseeritud saavad, on väga ebatõenäoline, et kapid ja jõulupuud jõululaupäeval tühjaks jäävad. Rootslased kulutavad keskmiselt jõulukinkidele 2 881 krooni (312 eurot). Kogu kulu võiks tänavu ennustuste kohaselt ulatuda koguni 18,5 miljardi Rootsi kroonini.

Ainult kolm protsenti vastanutest ütlesid, et ei kavatse üldse jõuludele raha kulutada. Tänavune, nagu ka möödunudaastane kalender on töötajatele helde, pakkudes pikka jõulupühade aega. Seetõttu pole harv ka see, kui jõuludeks sõidetakse kodust ära kuhugi puhkama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles