Tomatitest saab imehea vürtsmoosi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Laan

Mitmes restoranis peakokana töötanud Santa Maria menüüspetsialist Angelica Udeküll soovitab teha moosi ka sellistest toiduainetest, mida me tavaliselt magusal kujul ei tarbi.

Nii võib näiteks imehead vürtsmoosi keeta tomatitest – kollastest viljadest saab pikaks ajaks päikeselist suve meenutama jääva leekivoranži keedise, mis passib suurepäraselt nii magusate kui ka soolaste pannkookide juurde.

Selleks tuleb võtta umbes kilo kollaseid või oranže tomateid, kaks sidrunit, klaas ehk umbes kaks detsiliitrit naturaal­set õunasiidrit, 700–800 grammi moosisuhkrut, teelusikatäis musta terapipart, kolm kaneelikoort ja teelusikatäis nelki.

Moosisuhkrut soovitab Udeküll seetõttu, et see sisaldab pektiini ja teeb moosi paksemaks. Tomatite värvil pole aga tema sõnul tegelikult suurt tähtsust, kuigi punasel tomatil on natuke kõrgem happesus kui kollasel – viimane vajab seetõttu juurde sidrunimahla.

Kõigepealt tuleb tomatid panna keevasse vette ja lõigata neile noaga väike rist peale – kui on näha, et koor lööb natuke lahti, tuleb nad tõsta vahukulbi või lusikaga jääkuubikutega külma vette, et neid ehmatada, soovitab Udeküll. Siis saab koore viljadelt kergesti maha võtta ja nad seejärel kuubikuteks lõigata.

Umbes pool suhkrust tuleb koos siidriga potti panna, lisada kaneel, nelk ja pipar ning tükeldatud tomat ja pigistada sisse sidrunimahl. Viimase asemel võib kasutada ka hakitud sidrunit. Kui segu on umbes kümme minutit keenud, tuleb lisada ka ülejäänud suhkur. Kokku peab moosi tasasel tulel keetma umbes tund aega.

Vahepeal tuleb kindlasti ära koorida moosi peale tekkiv vaht, sest sinna kogunevad ained, mis võivad põhjustada purgis käärimist. Kui soovite saada täiesti vedelat moosi, tuleb see enne purki valamist läbi sõela lasta, kui aga eelistate tomatitükkidega keedist, peab vürtsid välja noppima.

Kollase tomati vürtsmoos meenutab mõnele maitsjale kõrvitsa-, mõnele porgandimoosi. Igatahes maitseb see magusa pannkoogi peal lausa oivaliselt. Veidi soolasema vürtsmoosi saamiseks võiks aga tomatile lisada hakitud sibulat, suhkrule soola ning kasutada siidri asemel valge veini äädikat. Sellist keedist saab pakkuda näiteks liha kõrvale.

Udeküll soovitab moosi keetes kasutada terveid vürtse – purustatud maitseaineid olgu pigem kiirelt valmivate kastmete maitsestamiseks. Moosi või marinaadi keetmise ajaks võib vürtsid panna riidetüki sisse ning eemaldada enne purkide kaanetamist – see aitab vältida hoidises kasutatud viljade tumenemist.

Kui moosi on plaanis valada varem kasutuses olnud purkidesse, soovitab Udeküll nad kõigepealt pesuvahendisse likku panna, seejärel mitu korda kuuma veega loputada ning siis 15–20 minutiks 110-kraadisesse ahju asetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles