Lugeja küsib: kas saab töösuhte lõpetada, kui töötaja on pidevalt haiguslehel?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigused käivad ikka mööda inimesi.
Haigused käivad ikka mööda inimesi. Foto: SCANPIX

«Töötaja asus tööle 5. detsembril 2013 ja 21. augustiks on ta töövõimetuslehel olnud summeeritult 85 kalendripäeva ehk siis tööandja jaoks väga tihti. Kuna tema elukaaslane töötab ka meie ettevõttes, siis haigeks jäävad nad alati koos. Mis võimalused on ettevõtjal antud töösuhe lõpetada? Temaga on ka vesteldud, kuid tulutult,» küsib lugeja.

Vastab jurist  Grete Lüüs  advokaadibüroost LMP.

Töölepinguseaduse  § 88 lõike 1 punkti 1 alusel on tööandjal õigus öelda töötajaga sõlmitud tööleping erakorraliselt üles, kui töötaja terviseseisund ei ole pika aja jooksul võimaldanud tööülesandeid täita. Töötaja terviseseisundi hindamisel tuleb vaadata, kas töötaja tervislik seisund on võimaldanud tal tööülesandeid senini täita ja kas ta on tulevikus võimeline tööülesandeid täitma. Siiski tuleb siin arvestada sellega, et tööandja ei saa töötajaga töölepingut üles öelda põhjusel, et töötaja lühiajaliselt ei tule tööülesannetega toime.

Seadus eeldab pikaajalist tööülesannetega mitte toime tulemist. Pikaajaliseks peab seadusandja olukorda, kus tööülesannete täitmine on olnud takistatud neli kuud. Sealjuures neljakuulist perioodi võib arvestada nii järjestikku kui ka summeeritult. Siiski asjaolu, et töötaja on töölt ära olnud neli või enam kuud ei anna tööandjale alust töölepingu erakorraliseks ülesütlemiseks. Töötaja töölt äraolek peab takistama ja häirima tööd ning selle korraldamist.

Siiski sõltub iga töölepingu ülesütlemine konkreetsetest asjaoludest ning tööandja peab hindama iga juhtumit üksikult. Nimelt seadusandja küll eeldab, et pikaajaliseks saab lugeda neljakuulist perioodi, kuid ta ei sea seda reegliks. Antud olukorras peab tööandja hindama, kas töötaja pidev töölt eemal olek häirib töö tegemist ning selle korraldamist niivõrd, et seda saaks lugeda piisavaks aluseks töölepingu erakorraliseks ülesütlemiseks.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles