Miks kauplused pühade ajal nii kaua lahti on?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi üks kauplustest.
Rimi üks kauplustest. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Postimehe tarbijatoimetuse poole pöördus lugeja, kelle hinnangul on jabur, et kaubanduskeskused hoiavad oma uksed pikalt lahti ka pühadel, mil inimesed eelistavad rohkem kodus olla.

«Miks peavad kaubandustöötajad olema jõulude ajal kuni 22 või 23ni tööl? Miks ei suleta kauplusi näiteks kell 18? Kas tõesti sellepärast, et meditsiini-, pääste- ja politseitöötajad saaksid osta pärast 18 toitu (sest kes veel pühade ajal neil kellaaegadel poes käivad)? Ning miks peavad kaubandustöötajad alustama pühade ajal kell 8, kui võiks alustad 10st või lausa 12st, kui on teada, et alles pärast nimetatud aega saab müüa alkoholi. Kas taas on põhjuseks meditsiini-, politsei- ja pääseametitöötajad? Või pigem juhtide ahnus? Ning miks väidavad kaubanduskettide juhid, et töötajad tahavad olla pühade ajal tööl ja teenida topelttasu, kui reaalsus on teine? Töötajatelt tegelikult ei küsita, kas ta soovib olla jõulud ja aastavahetuse vaba või tööl. Ja sel ajal on pea võimatu saada vabasid päevasid. Kas nende päevade eest töötajad ikka lisatasu saavad?» kirjutas lugeja.

Maxima Eesti brändi- ja kommunikatsiooniosakonna direktori Ty Lehtmäe sõnul on pühadeperioodi mõnedel päevadel kaupluste lahtiolekud kindlasti lühemad.

«Reeglina on enamikes kauplustes lühendatud tööpäev 24. detsembril ning 25. detsembril avatakse kauplused hiljem. Samuti on lühendatud tööpäev 31. detsembril ning 1. jaanuaril avatakse enamik kauplusi hiljem,» kinnitas Lehtmäe ning lisas, et Maxima kaupluste võrgustikus on ka selliseid poode, mis mõnedel pühaperioodi jäävatel päevadel kogu päevaks uksed sulgevad.

«Vastavaid graafikuid pole tänaseks veel koostatud, need tehakse selle kuu lõpul. Igat kauplust vaatame eraldi ja otsustame, kui palju varem selle sulgeme või hiljem avame. Pühadeperioodi eel on kõikide meie Eesti kaupluste lahtiolekuajad nähtavad nii Maxima kodulehel kui ka loomulikult igas konkreetses kauplusehoones,» edastas Lehtmäe.

Ka kinnitas Lehtmäe, et Maxima töötajaid tasustatakse lähtuvalt Eestis kehtivast seadusandlusest, mille kohaselt tuleb riigipühade ajal töötajaid tasustada topelttasuga.

Rimi kommunikatsioonijuhi Katrin Batsi edastusel on Rimi pühade ajal oma kaupluste võrgustiku avamisaegu muutnud ning 1. jaanuaril on üle Eesti teist aastat järjest kõik Säästumarketid suletud.

«Otsuse tegemisel võtsime aluseks eelmiste aastate müüginumbrid pühade ajal ja lisaks arvestasime ka töötajate soovidega,» selgitas Bats.

Möödunud aastate müüginumbrid on näidanud, et jõulupühade ajal siiski tehakse veel oste ka viimastel minutitel, mistõttu on Rimi otsustanud kauplused ka 23. detsembril pikemalt lahti hoida.

«Samas 24. detsembril lõpetavad enamus kauplused töö juba kella kuue või kaheksa paiku. Samuti on kaupluste avamisajad pühade ajal pisut hilisemad. Sellekohane info tuleb kindlasti üles ka nii Rimi kui ka Säästumarketi kodulehele,» lubas Bats.

Ka Batsi sõnul on töötasu suurus pühade ajal seadusega reguleeritud ning selliselt ka töötajaid tasustatakse. «Meil on töötajaid, kellele lisaraha on olulisem ning neile ka pühade ajal töötamist oleme ikka võimaldanud. Samas näeme ettevõtte rahuloluküsitlustest, et üha enam väärtustatakse aega perega. Seepärast olemegi juba teist aastat otsustanud hoida Säästumarketid 1. jaanuaril suletuna,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles