Minge üle salalausetele

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasõna ei tohi olla liiga lihtne.
Salasõna ei tohi olla liiga lihtne. Foto: SCANPIX

Salasõnad peaksid muutuma seni laiemalt kasutatavatest ühesõnalistest mitmetähenduslikemaks lauselisteks üksusteks, soovitab Soome IT-ekspert.

F-Secure’i spetsialist Mikko Hyppönen ütleb, et pikemad, lauselised konstruktsioonid on selgelt turvalisemad kui ühesõnalised salasõnad.

Online-ajastu alguses räägiti sellest, et salasõnaks peaks valima pikima sõna, mis pähe tuleb ning mida on lihtne meelde jätta. See soovitus tuleks nüüd ära unustada, leiab Mikko Hyppönen.

«See oli ajal, mil pidime meelde jätma kõige rohkem viis salasõna. Nüüd tuleb aga pähe õppida kümneid kui mitte sadu paroole,» rääkis Hyppönen Yle hommikuprogrammis Aamu-TV.

«Ärge kasutage salasõnu vaid salalauseid,» soovitab Hyppönen. «Parooli pikkus teeb selle loomult turvalisemaks ning seda on seetõttu ka raskem lahti muukida.»

Lihtsam meeles pidada

Krüptilisi ehk peidetud tähendusega või numbrikombinatsioonidega salasõnu on keeruline meeles pidada. Pikemaid lauseid või pildilise tähendusega (mis on seotud konkreetse saidiga) mõtteid on lihtsam loodud seostega meelde tuletada.

««Maostanomaraamatudsiit» on 22 tähemärki pikk ja väga lihtne meeles pidada, kui see oleks salasõna näiteks online-raamatupoe kontole sissepääsuks,» tõi Hyppönen näiteks

Samuti on hea mõte panna lausesse mõni viperus (näiteks vahetada mõnes sõnas tähtede järjekorda) või kasutada mõnda murdekeelelist sõna, või lisada täpitähtede olemasolul nende asemele numbreid, teha mõni täht trükitäheks – need on juba täna paljudel lehekülgedel salasõna loomisel nõueteks.

Hyppönen tõi veel lisaks välja ühe müüdi, et üht salasõna ei tohi tingimata kasutada kaks korda.

«Kõige olulisem on see, et salasõna oleks tugev sinu kõige olulisematele teenustele ligipääsuks,» märkis ta. «Näiteks krediitkaardi ja muu pangandusega seotud toimingutele ligipääsuks peaks olema ainult seal kasutatav turvaline salasõna. Digilehtede, online-foorumite jms tarbeks võib kasutada vabalt samu, kuid ka turvalisi salasõnu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles