Riik jääb oma lubaduse täitmisel rahahätta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Aktsiisisoodustuse kaotamisega järsult õliküttega majade  toasooja hinda tõstnud riik lubas toetada selliste  majade küttesüsteemi ümbervahetamist, kuid majandusminister Urve Palo kinnitusel kõigile toetusraha ei jagu.

«Kui me räägime eraomanike toetamisest, siis Kredexil on selleks eraldatud viis miljonit eurot. Ja on arvestatud, et kui kõik Eestis olevad õlikatlad, mis on eraomanike kätes, välja vahetada selle toetuse raames, siis oleks vaja seitse miljonit eurot,» rääkis majandusminister Urve Palo  riigikogu infotunnis.

Palo sõnul on Kredexi kaudu võimalik uue aasta algusest taotleda toetust oma õlikatla väljavahetamiseks, taotluse maksimumsuurus on 4000 eurot ja toetuse suurus saab olla kogu maksumusest kuni 40 protsenti. Analoogiliselt pakub ministri sõnul ka Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) kuni 50-protsendilist toetust korteriühistutele, et ka kortermajade õlikatlad välja vahetada energiasäästlikemate ja odavamate lahenduste vastu.

«On välja arvutatud, et kui ka riigi toetust ei oleks, siis tasuks väljavahetamine taastuvale küttele viie aastaga ära,» ütles Palo õlikatelde kohta.

Õliküttel olevad kohalike omavalitsuste asutused, korteriühistud ning eramajad võivad eriotstarbelist diislikütust ja kerget kütteõli kütmiseks kasutada ainult veel tänavuse kütteperioodi lõpuni ehk tuleva aasta 1. maini. Edasipidi tuleb arvestada 38-protsendilise hinnatõusuga.

Riigikogu võttis vastava seaduse vastu  tänavu 1. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles