Kuidas hoidiseid säilitada?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Santa Maria jagab nõu, kuidas hoidiseid kõige paremini säilitada.

Kui kuumad hoidised on purkides maha jahtunud, tuleb kontrollida, et nende kaaned on korralikult sulgunud. Selles veendumiseks on mitu võimalust:

*Koputades lusikaga õrnalt kaanele, teeb hästi sulgunud kaas helisevat häält, samas kui ebakorrektselt sulgunud kaas kumiseb. Kaas kumiseb ka juhul, kui hoidis on kokkupuutes kaane siseküljega.

*Tõstes purgi silmade kõrgusele ning vaadates kaant, peab see olema sissepoole kumer. Väljapoole kumer kaas ei ole tõenäoliselt korralikult sulgunud. Kui purgi kaane vahelt tuleb sisisevat heli, ei ole purgikaas korrektselt sulgunud ning hoidis võib käärida.

*Kui hoidise kaas ei ole korralikult sulgunud, võib kaane avada ning asendada uue (korralikult ettevalmistatud) kaanega. Uuesti suletud purke tuleks säilitada külmkapis ning tarvitada lähipäevadel.


Purgid, mille kaaned on korralikult sulgunud, tuleks väljastpoolt puhastada, loputada ning kuivatada. Kui purgid on säilitamiseks puhastatud ning enne avamist on purk kleepuv või must, on see märk, et hoidis on kaane vahelt välja imbunud ning hoidis võib olla riknenud.


Isetehtud hoidised säilivad kolm kuud kuni aasta, seepärast on oluline lisada igale hoidisele juurde lisaks nimetusele ka valmistusaeg. Aastas soovitatakse valmistada vaid selline hulk erinevaid hoidiseid, mis aasta jooksul ära tarvitatakse.


Hoidisepurkide säilitamiseks on sobilik puhas, jahe, pime ning kuiv ruum. Enamasti sobivad selleks keldrid, ka külmkapp. Parim hoiutemperatuur on 10-21 °C. Temperatuur üle 30 °C on hoidiste säilitamiseks liialt suur, samuti ei sobi soojade torude või ahju lähedus ning otsene päikesevalgus.

Hoidiste säilitamine rõdul ei ole soovitatav, kuna rõdul on temperatuur väga vahelduv. Sobimatutes tingimustes kaotab hoidis oma kvaliteedi mõne nädalaga. Kui hoidiseid tuleb säilitada ruumis, kus on oht nende külmumiseks, võib purgid asetada paksule papile, ümbritseda ajalehepaberiga ning katta tekiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles