Õnnelikus abielus paranevad isegi haavad kiiremini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelik abielu mõjub hästi nii vaimule kui ka kehale.
Õnnelik abielu mõjub hästi nii vaimule kui ka kehale. Foto: Array

Õnnelik ja toimiv paarisuhe kiirendab haavade paranemist, selgus USA-s Ohio ülikoolis läbiviidud katsest.

«Uuringus osales 37 abielupaari, iga katsealuse küünarnukkidele tekitasime väikesed, kaheksa millimeetri pikkused villid, torkasime need katki ja jälgisime siis kahe nädala jooksul haavade paranemist,» rääkis ajalehele Independent uuringut läbi viinud Jean Philipe Gouin Ohio ülikoolist. Samal ajal analüüsiti videovestluste põhjal iga paari omavahelist läbisaamist.

Selgus, et nendel paaridel, kes elasid õnnelikus, teineteist mõistvas ja toetavas kooselus, paranesid haavad kiiremini.

Sotsiaalsetelsuhetel on tervisele väga suur mõju. Uurijad oletavad, et haavade paranemist soodustas oksitosiini-nimelise, ka armastuse hormooniks nimetatud hormooni kõrgem tase oma abikaasaga hästi läbisaavate inimeste veres.

Oksitosiin on ks huvitavamaid keemilisi ühendeid organismis. Seda eritub alati kui parasümpaatiline närvisüsteem aktiveerub. Oksitosiin on nii hormoon kui ka vahendajaaine. Oksitosiin kontrollib siseelundite toimimist ning tundeid. Ta rahustab ning tasakaalustab südame lööke, tasakaalustab vererõhku ning parandab mao ja soolestiku tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles