Pensionifondide tingimusi saab nüüd mugavalt võrrelda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pikaajaline planeerimine on oluline ka rahaasjades. Et tulevikus pensionipõlve nautimiseks piisavalt raha jaguks, võib osta pensionifondi osakuid. Finantsinspektsiooni tarbijaveebis minuraha.ee saab nüüd nii kohustuslikke kui vabatahtlikke pensionifonde mugavalt omavahel võrrelda.

Enne pensionifondiga liitumist või selle vahetamist tasub aega varuda ja võrrelda vähemalt kolme fondi tingimusi. Võrdlustabelist leiab lisaks fondide tingimustele ka viited teistele infoallikatele, näiteks fondide aruannetele ning Eesti Väärtpaberikeskuse statistikale.

Oluline on võrdlemisel arvestada kõigi tingimustega, mitte valida vaid ajaloolise tootluse alusel. Kindlasti tasub tähelepanu pöörata fondivalitseja kogemustele, aruannetele, investeerimispoliitikale, tüüpinvestori profiilile ja tasudele.
 
Võrdlustabelis olevad tingimused on siiski üldistatud ja eelkõige informatiivse sisuga. Personaalse pakkumise saamiseks ja kõigi tingimuste täpsustamiseks pöörduge teenusepakkuja poole.
 
Kohustusliku ehk II samba pensionifondiga oli selle aasta juuni lõpu seisuga rahandusministeeriumi andmetel liitunud 599 256 inimest. Kohustuslik on II sambaga liitumine kõigile pärast 1983. aasta 1. jaanuarit sündinutele.

Kehtiva süsteemi järgi saab fondi vahetada korra aastas, esitades vastava avalduse hiljemalt 31. oktoobriks. Arutlusel olev kogumispensionide seaduse muutmise eelnõu võib anda võimaluse II samba fondi vahetamiseks ka muul ajal.
 
Täiendava kogumispensioni ehk III sambaga liitumine on vabatahtlik ning fondi vahetamisel on vähem piiranguid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles