Šokolaadinappuse aeg sai kinnitust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadisõpru ootavad ees rasked ajad.
Šokolaadisõpru ootavad ees rasked ajad. Foto: SCANPIX

Maailma suurima maiustusetootja kinnitusel on šokolaadinappus varsti käes, sest isegi aina suurenev kakaosaak ei suuda rahuldada Aasia turgude üha kasvavat nõudlust.

Šveitsi firma Barry Callebaut Groupi hinnangul võib kakaonappus kätte jõuda 2020. aastal, mis on viinud kakaohinna kerkimiseni 25 protsendi võrra viimasel aastal, kirjutab Independent. Barry Callebaut müüs 2013/2014 hooajal 1,7 miljonit tonni šokolaadi, mida on ligi 12 protsenti rohkem kui varem.

Ettevõte kinnitas teise tuntud magusatootja Marsi kahtlusi kakaoubade nappuse kohta. Marsi Suurbritannia haru juht Fiona Dawson hoiatas 2012. aastal, et aina kasvava nõudluse ja keskkonnakaitse survele tõttu kakaokasvandustele võib aastaks 2020 olla puudu umbes miljon tonni toorkakaod.

Mullu kinnitas ka Kennedy’s Confection ajakirja toimetaja Angus Kennedy, et 2020. aastaks on kriis käes ning hoiatas, et tuleviku šokolaaditahvlis on nii vähe kakaod, et see ei meenuta enam seda šokolaadi, mida «me teame ja armastame».

Barry Callebaut' teatel on kakaoubade hind kerkinud 2003 eurolt tonni kohta 2500 euroni ja seda hoolimata suurest saagist Ghanas ja Cote d’Ivoire'is.

Hoolimata toorainenappuse hoiatustest on nõudlus selle maiuse järele Aasias kasvanud seitse korda võrreldes Euroopaga. Lõuna-Ameerikas on kasv olnud seitse protsenti. Maailma üks suuremaid kakaotootjaid – Brasiilia – on muutunud importijaks.

Lahenduste otsimiseks korraldati sel aastal konverents Chocovision, et edendada selle tööstusharusisest omavahelist koostööd, kuid on kahtlusi, et varasemaid hoiatusi pole tõsiselt võetud. 2010. aastal ütles Ghana keskkonnakaitsja John Mason, et «20 aasta pärast on šokolaad sama hinnaline kui kaaviar. See on muutunud nii haruldaseks ja kalliks, et tavainimene ei saa seda endale lubada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles