Kaheksa soovitust maakodu turvaliseks talvitumiseks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakodu talvitumiseks ette valmistades on soovitatav lahtised asjad kokku korjata.
Maakodu talvitumiseks ette valmistades on soovitatav lahtised asjad kokku korjata. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees

Kui Iirimaal on valvesüsteem igas teises kodus, siis Eestis kasutab koduvalvet vaid seitse protsenti majapidamistest. G4S annab kaheksa soovitust, kuidas maakodu olemasolevate tingimuste juures turvaliseks talvitumiseks ette valmistada.

1. Kasuta seestpoolt võtmega avatavaid turvalukke

Sissemurdmise seisukohalt on seestpoolt liblikaga avatavad uksed turvarisk – näiteks akna kaudu sisse tunginud varas saab välisukse seestpoolt avada ja esemed lihtsamalt ning kiiremini majast välja toimetada. Soovitatav on kasutada seestpoolt võtmega avatavaid turvalukke.

2. Ära jäta erinevaid asju aeda laokile

Hoovi ripakile jäetud tööriistad ei pruugi peibutada oma väärtusega, kuid võivad osutuda vargale praktiliseks tööriistaks, olgu selleks aeda ununenud kirves või kuuri najale jäänud redel. Alahinnata ei maksa ka asjade väärtust vargale – näiteks metallist tünn võib olla piisav motiiv, et hoovi ronida ja edasi ringi vaadata.

3. Varusta maakodu korraliku aia ja valgustusega

Aed pakub maakodule kindlasti lisaturvalisust. Liikumisanduritega välisvalgustus tekitab kutsumata külalises ebamugavust, samuti aitab hea valgustus näha ka kõige pimedamatesse nurkadesse õuel.

4. Vaata üle kõrvalhooned ja kuurid

Maakodust lahkudes pea meeles vaadata üle kõrvalhooned ja kuurid. Tööriistad on sageli kallimad kui kodune elektroonika, mistõttu kõiki neid hooneid, kus hoitakse vähegi väärtusliku vara, tuleb kaitsta korralike uste ja kindla lukustusega.

5. Hoiusta vanaraud kindlasse kohta

Vanaraua kogujatel on soovitatav viia metall kokkuostupunkti enne pikemat suvekodust lahkumist. Samuti on mõistlik ümbritseda kogumisala aiaga, mis takistaks võõrastel väljas oleva vara kerget pealelaadimist.

6. Paigalda lokaalne signalisatsioon

Varga vastu on abiks ka lokaalne signalisatsioon: isegi inimtühjas kohas on vali sireen piisavalt häiriv, et lühendada varga tegutsemisaega.

7. Kontrolli olemasolevat valvesüsteemi regulaarselt

Turvafirmasse ühendatud valvesüsteemi olemasolul veendu selle toimivuses. Valvesüsteeme tuleb hooldada kord aastas, hooldamata seadmete töös on võimalikud tõrked. Tee kontrollhäire veendumaks, et signaal jõuab turvafirma juhtimiskeskusesse. Elektrikatkestuse järgselt tuleks samuti veenduda, et maakodus olevad süsteemid toimivad.

8. Jälgi suitsuandurite paigutust

Suitsuandur peab olema paigaldatud hoone igale korrusele, eluruumidesse ja magamistoa ees asuvasse ruumi. Ei tasu paigutada suitsuandurit kööki ja vannituppa, kus lendlev rasv ja veeaurud võivad põhjustada valehäireid ning lühendada seadme eluiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles