Kaabellevi kliendid ei pääse digiboksist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Starmani turundusjuhi Timo Hartikaineni kinnitusel saavad kliendid ise valida, kas vaadata digi- või analoogpilti.
Starmani turundusjuhi Timo Hartikaineni kinnitusel saavad kliendid ise valida, kas vaadata digi- või analoogpilti. Foto: Mihkel Maripuu

Kui tavaantenniga Eesti telekanalite vaatajad pidid hiljuti endale digiboksi soetama, siis suurt osa kaabellevifirmade kundedest ootab üleminek digitelevisioonile alles ees.

Nimelt kinnitavad kaabeltelevisiooni teenuse pakkujad, et kuigi suuremates linnades on kaabli kaudu digitaalse telepildi edastamise valmidus olemas, kasutab seda praegu veel väga väike osa inimestest. 


Digitelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul ei pea kaabellevi kasutajad siiski kartma, et sarnaselt 1. juuli digipöördega võiks neil digiboksi või digitüüneriga teleri puudumisel riikliku otsuse tõttu ühel hetkel telepilt ära kaduda.

Küll aga võib see kunagi juhtuda teenusepakkujate eestvõtmisel. Näiteks Soomes leppisid ettevõtjad Piheli kinnitusel omavahel kokku ning lõpetasid kaks aastat tagasi analooglevi edastamise täielikult.

Eestis võiks see tema hinnangul kõne alla tulla 4–6 aasta pärast, kui praegused telerid on uute ja digitüüneriga varustatute vastu välja vahetatud ning analoogedastust pole enam mõistlik pakkuda.

Erinevad võimalused

«Digiedastusel on palju eeliseid ja see vaataja, kes praegu on analooglevis, on mõnes mõttes diskrimineeritud, sest ta ei näe korralikku laiekraanpilti, ta ei saa lisavõimalusi ja HD-pilti kasutada,» märkis Pihel.

Starmani turundusjuhi Timo Hartikaineni selgitusel on kaabelvõrkudes praegu paralleelselt kasutusel nii analoog- kui ka digitelevisioon. Esimest näevad need, kes on tellinud tavalise kaabeltelevisiooni, teist aga need, kes vaatavad digiboksi abil Starmani digi-TVd.

Eesti telekanalite analoog­edastuse lõppedes 1. juulist ei muutunud kaabeltelevisiooni klientide jaoks midagi – osa neist nägi juba ennegi digipilti, ülejäänud näevad siiamaani analoogpilti.

Mõlemal juhul jõuab telesignaal kõigepealt digitaalselt Starmani digi-TV peajaamadesse, sealt aga kaabelvõrgu kaudu kas digitaalsel või analoogkujul televaatajateni.

Starmani kaabelvõrgust on digitelevisiooni valmidusega kaetud tervelt 95 protsenti ning kliendid saavad ise valida, kas vaatavad digi- või analoogpilti. Praegu kasutab digivõimalust pelgalt 10–15 protsenti firma kaabellevi klientidest.

Põlvas, Põltsamaal, Jõgeval, Kuressaares ja Haapsalus digipilti veel ei pakutagi, kuid Hartikaineni sõnul peaks septembriks kõik linnad peale Kuressaare saama digivalmidusega kaetud.

Vähe kasutajaid

Vaatamata sellele kinnitas firma turundusjuht, et Starman kavatseb kaabeltelevisiooni edastamist ka analoogformaadis jätkata ning lähiaastatel kohustuslikku digiboksi soetamist või telerivahetust kartma ei pea. «Tõenäoliselt kaugemas tulevikus see üleminek tehnoloogia arengust lähtuvalt siiski tuleb, sest tulevik on digitelevisiooni päralt,» lisas ta.

Lisaks Starmanile pakuvad kaabli kaudu digitelevisiooni ka Telset ja STV. Telseti kaabelvõrgus on digivalmidus olemas Tallinnas, Maardus, Muugal, Viimsis ja Keilas. Katmata on veel Haapsalu, Kose, Sillamäe, Kohtla-Järve ja Lihula, kuid firma tegevdirektor Tiit Kivilaid ütles, et enne järgmist suve tõenäoliselt digipildi edastamist ei laiendata.

Praegu näeb digipilti veidi alla 10 protsendi Telseti kaabeltelevisiooni klientidest. Kivilaiu hinnangul on loid huvi digi-TV vastu tingitud sellest, et pildi kvaliteedis on vahe näha peamiselt vaid suurte plasmatelerite puhul.

Küll aga märkis Jüri Pihel, et mõne telekanali pilt on digitaalsete muutustega koos tunduvalt paremaks läinud tulenevalt sellest, et programme toodetakse nüüd teistmoodi. Kui veel hiljuti kasutas nii ETV kui TV 3 lindistamiseks analooglinte, siis nüüd on üle mindud digitaalsete failide süsteemile ja pildi kvaliteet on tänu sellele paranenud.

STV juhatuse liikme Erik Reinaru sõnul pakuvad nemad digipilti kaabellevi klientidele suuremates linnades – Tallinnas, Tartus, Pärnus,  Narvas ja Haapsalus. Lähiajal lisanduvad ka Paldiski, Rakvere ja Tapa.

Praegu on digivalmidusega kaetud 75–80 protsenti STV klientuurist, kuid võimalust kasutab vaid 3,5 protsenti. Reinaru arvas siiski, et kaabellevifirmad ise jõumeetodil täielikku üleminekut digiedastusele teostama ei hakka.

Kuidas digipilt vaatajani jõuab?

•    Maapealse õhulevi kaudu edastab Levira digitaalselt viit tasuta Eesti kanalit antenni ja digiboksi kasutajatele. Starman edastab viit tasuta ja 23 tasulist kanalit ZuumTVga liitunutele.

•    Kaabli kaudu edastavad digitaalset telepilti Starman, STV ja Telset digi-TVga liitunutele.

•    Satelliidi vahendusel näevad digipilti Viasati digi-TVga liitunud, kasutades nii digiboksi kui paraboolantenni.

•    Internetivõrgu kaudu pakub digipilti Elion digi-TVga liitunutele, vaja läheb nii internetiruuterit kui digiboksi. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles