Selgusid eramajade õlikatelde väljavahetamise tingimused

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajade elanikud peavad oma õlikatelde väljavahetamiseks toetuse saamist veel ootama.
Kortermajade elanikud peavad oma õlikatelde väljavahetamiseks toetuse saamist veel ootama. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Täna avalikustas majandus- ja taristuministeerium toetuse tingimused, millega eramajade omanikud saavad õlikatlad keskkondasäästvamate vastu välja vahetada.

Eramajade, paarismajade, ridaelamute ja kuni kahe korteriga korterelamute omanikel on võimalik taotleda toetust vedelkütust kasutava katelseadme välja vahetamiseks taastuvenergiaallikaid kasutavate kütteseadmete vastu, nagu pelleti- või halupuidu katlad, soojuspumbad, veekontuuriga ahjud, päikeseenergia abil soojusenergiat tootvad seadmed, teatab majandus- ja taristuministeerium.

Toetatakse kütteseadme soetamist ja paigaldamist, sealhulgas projekteerimist. Maksimaalseks toetuse suuruseks on 40 protsenti projekti maksumusest, maksimaalne võimalik toetussumma on 4000 eurot ühe taotleja kohta. Toetuse saamise eelduseks on, et hoonel oleks olemas kehtiv kasutusluba.

Aastateks 2014-2017 on ministeerium toetuseks planeerinud 5 miljonit eurot, sellest 3,2 miljonit eurot 2014-2015. aastaks. Taotlusvooru kuulutab välja ning taotlusi hakkab vastu võtma SA KredEx detsembrikuu jooksul.

Ehitisregistri andmetel kasutab soojusallikana vedelkütust 2797 üksikelamut, 331 ridaelamut, 64 kaksikelamut ja 26 muud kahe korteriga elamut.

Korteriühistud, kus samuti kasutatakse kütteks erimärgistatud vedelkütust, saavad taotleda õliküttelt taastuvenergiaallikatele üleminekuks toetust keskkonnainvesteeringute keskuse keskkonnaprogrammist.

Ette varutud ja erimärgistatud kütust tohib hoonete kütmisel kasutada 1. maini 2015, pärast seda peavad kütust edasi kasutavad majaomanikud leppima ligi 40 protsendilise hinnatõusuga, sest nii palju tõstab riik õlikütte kasutamise aktsiisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles