Kas raviksid kõrget vererõhku tableti asemel šokolaadiga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed eelistavad šokolaadi söömisele ravimite tarbimist.
Inimesed eelistavad šokolaadi söömisele ravimite tarbimist. Foto: SCANPIX

Ehkki tume šokolaad alandab edukalt liigkõrget vererõhku ning sisaldab rohkelt tervisele kasulikke antioksüdante, eelistavad inimesed šokolaadisöömisele vererõhku alandavate ravimite tarvitamist, selgus Austraalias läbiviidud uuringust.

Uuringus osales 36 katsealust, kes kaheksa nädala jooksul manustasid iga päev kas 50 grammi tumedat šokolaadi (sisaldab 750 mg polüfenoole), tomatiekstrakti kapsleid ( 1 kapsel päevas, sisaldab 15 mg antioksüdanti lükopeeni) või ilma toimeaineteta platseebokapsleid, kirjutas portaal Everydayhealth.com

«Selgus, et kaitsealused eelistasid tomatiekstrakti ja platseebokapsleid tumedale šokolaadile,» nentis uuringu üks läbiviijaid Karin Ried.

Pooled šokolaadi tarbinud katsealustest pidas igapäevast šokolaadikogust liiga suureks, iga viies oli arvamusel, et regulaarseks tarbimiseks tume šokolaadi ei sobi. Katsealuste meelest oli šokolaadi rasvasisaldus liiga suur, nad pelgasid liigset kalorite tarbimist ja kaalutõusu. Seevastu kapslite kohta ei olnud katsealustel ühtegi kaebust.

Samas on paljudes uuringutes leitud, et isegi väikese, umbes 30 kcal sisaldava  koguse tumeda, vähemalt 70-protsendilise kakaosisaldusega šokolaadi tarbimisel on vererõhku alandav tervisele kasulik toime isegi siis, kui šokolaadi süüa aeg-ajalt, mitte pidevalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles