Lihtne õpetus, kuidas ise rahatähe ehtsust kontrollida

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik loodab võlakirjade müügist saada pool miljardit eurot
Riik loodab võlakirjade müügist saada pool miljardit eurot Foto: Elmo Riig

Euro rahatähtedel kasutatakse mitmeid kõrgtehnoloogilisi turvaelemente, mille abil saab rahatähe ehtsust ka ise kontrollida.

Levinumad viisid selleks on:

Katsu reljeeftrükki – see eriline trükitehnika annab pangatähtedele ainulaadse tekstuuri. Rahatähe paber on krobeline ja tugev. Sõrmedega katsudes on tunda, et kohati on trükivärv tihedam.  

Vaata – pangatähte vastu valgust hoides on näha vesimärk (akna või värava motiiv ja nimiväärtuse kujutis), turvaniit ja katkendlik number. Need kolm turvaelementi on nähtavad ehtsate pangatähtede esi- ja tagaküljel.

Kalluta – pangatähte kallutades ilmub selle esiküljel asetseval hologrammil nähtavale muutuv kujutis ja akna või värava kujutis. Tagaküljel on näha kuldne riba (5-, 10- ja 20-eurone) või muutuva värviga nimiväärtus (50-, 100-, 200- ja 500-eurone).

Võltsimistunnustega kupüüri avastamisel teavitage sellest esimesel võimalusel politseid.

Euroopa Keskpanga andmetel avastati selle aasta esimese kuue kuu jooksul 331 000 võltsitud europangatähte, seda on 6,2 protsenti vähem kui 2013. aasta teisel poolaastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles