Kuidas säästa nutitelefoni akut talvekülmas?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Nutitelefonide puutetundliku ekraani kasutamise mugavus ja aku kestvus tõusevad ilmade külmenemisel taas päevakorrale.

Samsung Electronics Baltics’i tootekoolitaja Madis Einpalu annab soovitusi, kuidas miinuskraadides oma nutitelefoni ja käsi külma eest kaitsta.

Mobiiltelefoni akule on sobivaimaks töötemperatuuriks plusskraadid 0-30, külmakraadides tarvitab nutitelefon aga töös püsimiseks tavapärasest rohkem akuvõimsust.

«Külmal ajal tasub nutitelefoni hoida kehale võimalikult lähedal, mitte jätta telefoni autosse pikemaks ajaks või kui seda on vaja teha, siis telefoni säästmiseks tasub seade välja lülitada. Mõningast kaitset külma eest pakuvad ka erinevad mobiilikatted,» tutvustab Einpalu.

Kui nutitelefon peaks külma tõttu välja lülituma, siis tasub taaskäivitamisega viivitada, kuniks ollakse taas soojas ruumis ning telefon on juba soojenenud, juhendas Einpalu.

«Pikemalt väljas viibides soovitan helistamisel eelistada telefoni käed-vabad seadet. Selle puudumisel on muidugi võimalik astuda mõnda hubasesse kohvikusse või korraks sisse põigata poodi ja teha siis vajalikud kõned,» lisas Einpalu.

Soovituslik on külmal ajal nutitelefoni aku enne pikemaajalist õuesviibimist täis laadida.

Puutetundliku ekraani kasutamine õues võib külmakraadidega olla vägagi ebameeldiv. Enamike kinnastega paljusid nutitelefonide ekraane juhtida ei saa. Ühe lahendusena pakub Einpalu spetsiaalseid nutitelefonidele mõeldud kindaid.

«Kui on plaan soetada uus nutitelefon, siis tasuks kaaluda puutetundliku pliiatsiga varustatud mudeleid. Pliiats on talvekülmas nutitelefoni kasutamisel suureks abiks, sest see võimaldab ekraani kasutada ka kinnastega. Vajalikud sõnumid-kirjad saavad saadetud ja käed on soojas,» märkis Einpalu.

Einpalu sõnul on AMOLED-ekraaniga varustatud nutitelefonide omanikud eelistatud seisundis võrreldes teiste nutitelefonide omanikega.

«AMOLED-ekraan on end külmades oludes tõestanud. Testitulemused on näidanud, et AMOLED-ekraan suudab teistest ekraanidest paremini madalatel temperatuuridel opereerida,» rääkis Einpalu.

Einpalu sõnul kehtivad tavapärased akusäästmise nipid ka külmal ajal. Ta soovitab reguleerida ekraani taustavalgust, vajaduse puudumisel lülitada välja bluetooth, GPS ja lülitada sisse akusäästu režiim.

«Meeles tasub pidada, et iga nutitelefoni sissetulev e-kiri ja sotsiaalmeediavõrgustiku teavitus tühjendab akut, seega on just külmal ajal oluline sulgeda taustal vaikimisi töötavad rakendused ja hoida töös vaid need, mis on tõesti olulised,» tuletab Einpalu meelde nutitelefonide akusäästmise nippe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles