Lugeja küsib: millega tuleks tänapäeval pesta villast pesu?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villaseid asju pestes tuleks eelistada käsipesu pesumasinas pesemisele.
Villaseid asju pestes tuleks eelistada käsipesu pesumasinas pesemisele. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Lugeja Tallinnast uurib, millise vahendiga tuleks tänapäeval pesta villast pesu – kas eelistama peaks pulbrilisi või vedelaid pesuvahendeid ja kuidas pesumasinas villaseid asju pestes pesuvahendit lisama peaks.

Vastab villaste kudumite poe Memme Pai juhataja Pille Männik.

Üldjuhul on villaseid riideid soovitav rohkem tuulutada ja vähem pesta. Tihtipeale aitab lihtsalt eseme õhutamisest: pärast villase eseme pikemat kandmist võib selle mõneks ajaks värske õhu kätte jätta, kus vill taastab ennast ise. Kuid kui tekib vajadus villase eseme pesuks, on soovitav järgida mõningaid nõuandeid.

Eelkõige tuleks villaseid esemeid pesta käsitsi ja neid kergelt „muljudes“, mitte hõõrudes. Pesumasinas pestes kasutada kindlasti ainult villaste riiete jaoks mõeldud pesuprogrammi (lühike pesutsükkel, ilma tsentrifuugita). Üldjuhul loputab pesumasin pesu külma veega, mis võib muuta villa karedamaks. Villaseid esemeid võib anda ka keemilisse puhastusse.

Et villased tooted peale oma pesu kuju ei kaotaks, tuleb alati kasutada õrna pesu jaoks mõeldud pesuvahendeid, mis ei sisalda pleegitavaid ega agressiivseid koostisosi. Kõige paremini sobib villase hoolduseks lanoliini sisaldav villašampoon, mis muudab villased esemed pehmemaks, veekindlamaks ja mustusttõrjuvamaks. Villaseid tooteid ei tohi klooriga valgendada ega kasutada pesuloputusvahendeid.

Vee temperatuur peab nii pesemisel kui ka loputamisel olema ühtlane ning vesi võiks pigem olla jahedam, kuni 30 kraadi. Liiga kuum veetemperatuur põhjustab kindlasti villase eseme kokkutõmbumist. Peale pesemist ei tohi esemeid väänata ega kasutada tsentrifuugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles