12 lauamängu, mis teevad targemaks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamus Guardiani nimekirjas olnud lauamängudest on saadaval ka Eestis.
Enamus Guardiani nimekirjas olnud lauamängudest on saadaval ka Eestis. Foto: Toomas Huik / Postimees

Järjest enam pakuvad lauamängud lisaks mängulustile ja heale ajaviitele võimalust oma igapäevaseid oskuseid ja teadmisi suurendada.

Guardian pani kokku nimekirja 12 lauamängust, mis teevad mängija targemaks, arendades loovust ja kirjutamisoskust, meeskonnatööd, arvutusoskust ja ajalooga seotud teadmisi.

Kirjutamine ja loovus

Elas kord...

Nagu nimigi viitab, leiab lauamängu tegevus aset muinasjutumaailmas. Tegemist on võrdlemisi lihtsa kaardimänguga, mis paneb mängija improviseeritud lugude loomises teistega jõudu katsuma. Mängureeglid ergutavad originaalsust. Mängu on võimalik kasutada nii abivahendina koolis kui ka kirjanikel loo süzee arendamiseks. Selleks on ka eraldi käsiraamat mänguga kaasas.

Dixit Journey

Kaunite illustratsioonidega kaardimäng on oma olemuselt üpris abstraktne, pannes proovile mängija sõnaseadmise ja seoste loomise oskused. Aeg-ajalt peab mängu käigus isegi laulma hakkama. Mäng arendab loovust ja strateegilist mõtlemist.

Rory jututäringud

Elas kord... mängule sarnanevas tärningumängus on küll vähem reegleid ja fantaasiarikkust, kuid rohkem konkreetsust. Peotäiel jututäringutel on suur hulk erinevaid sümboleid, mis panevad mängijaid kiirelt improviseerima. Kuni 12 mängijat kaasa haaravaid täringuid on saadaval erinevates teemavariatsioonides ja neid on lihtne reisile kaasa võtta.

Meeskonnatöö

Pandeemia

Mitte kõik lauamängud ei keskendu võistluslikkusele, paljud julgustavad koostööd. Pandeemia on üks neist, pannes mängijad teadlaste meeskondadena tööle, et leida lahendus kiirelt levima hakanud viiruspuhangule. Mängureeglid on lihtsad, mäng ise kena kujundusega ja kaasahaarav.

Space Cadets

Lauamäng väldib seda domineeriva mängija sündroomi, mis võib Pandeemia puhul tekkida – olukord, kus kogu mängu käik sõltub ühe mängija käikudest. Space Cadets väldib seda, andes igale kosmoselaeva meeskonna liikmele oma rollikaardi ja pannes nad koos tööle.

Forbidden Island

Võimalik, et viimaste aastate kõige populaarsem koostöömäng on seikluslugu, mis paneb mängijad merre kadunud saarelt aaret otsides omavahel strateegiaid arutama, eesmärke seadma ja võiduau ka teistega jagama. Kuigi mäng võib tekitada kirglikke arutelusid, pakub see ka sõbralikule koostööle suunatud lauamängukogemusi.

Arvutusoskus

Camel Up

On olemas terve hulk otseselt matemaatikaga seotud lauamänge. Camel Up ei ole küll päris selline mäng, kuid läbi lihtsa kaamelite võiduajamise paneb ta nii lapsi kui täiskasvanuid oma arvutusoskusi lihvima, kuna mõelda tuleb nii sellele, kellele ja mis summades panuseid teha.

Lemonade Stand

12-aastastele lastele, kes tahavad koguda raha näiteks jalgratta ostmiseks, harjutab limonaadi kioski pidamine lihtsaid arvutustehnikaid, mis seda võimaldaksid. Mäng annab esimesed teadmised säästmisest, investeerimisest ja äripidamisest.

Through the Ages

Strateegiamäng pakub kuuetunnist ajaviidet, kus tuleb üles ehitada viimase 2500 aasta inimtsivilisatsioon, alates poliitilisest ja majanduslikust korraldusest kuni elamuehituse, töökohtade loomise, tehnoloogia ja kultuuri arendamiseni. Tegemist on rahulikus tempos kulgeva keeruka lauamänguga, kus eesmärgiks on ehitada üles võimalikult kõrge kultuuriga ühiskond.

Ajalooteadmised

Memoir ’44

Teise maailmasõja temaatikale pühendatud strateegiamäng vaatab paneb mängija reaalselt kaardi peal sõjaväeüksusi paigutama. Mäng on üles ehitatud reaalsetele ajaloolistele sündmustele, mis toimusid seoses 1944. aastal aset leidnud Normandia dessandiga, võimaldades mängijal kas siis ajalugu korrata või seda muuta. Mäng on sobiv ka ajalootunnis kasutamiseks.

Twilight Struggle

Tunde kesta võiv lauamäng keskendub pikemale perioodile ajaloos – külmale sõjale. Mängija saab mängu käigus teada kõigist selle aja võtmesündmustest ja isikutest.

The Downfall of Pompeii

Ajalooline Pompeji vulkaanipurse on andnud ainest kogupere strateegiamängule, millel on lihtne eesmärk – pääseda antiiklinnast enne selle tuha alla mattumist. Lauamäng ei ole küll võrreldav ajalootunniga, kuid selle läbimängimine annab hea ettekujutuse sellest, mida pidi tolleaegne inimene tundma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles