Pooled arvestitest on välja vahetatud

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Võrguettevõte Elektrilevi on paigaldanud üle poole ELi nõutavatest kaugloetavatest arvestitest.

Kauglugemise projektijuhi Mait Rahi sõnul on oluline silmas pidada, et arvesti paigaldamine ja selle infosüsteemidega ühendamine toimuvad eri aegadel, mille vahele jääb periood, mil ka uue arvesti näitu tuleks edasi teatada. Elektrilevi annab igale kliendile kirja teel teada, kui uus arvesti on üle viidud kauglugemisele ja näitusid ei ole enam vaja teatada. 

Oluline erinevus võrreldes vana arvestiga on see, et arvesti tuleb kogu aeg hoida vooluvõrgus. Sellisel juhul teab võrguettevõtja, et arvesti on töökorras ja saab edastada infot tarbitud elektrikoguste kohta. „Näiteks ka suvilast pikemaks ajaks lahkudes tuleb vool välja lülitada mitte enam peakaitsmest, vaid arvesti lülitist,“ selgitas Rahi. Nii saab tarbimiskohas voolu sulgeda, aga arvesti ise jääb vooluvõrguga ühendatuks. 

Elektrilevi e-teeninduses on igal koduomanikul võimalik vaadata, millal on tema tarbimiskohas planeeritud uue arvesti paigaldamine ja kauglugemisele üleviimine. „Tuleb arvestada, et tähtajad võivad veel jooksvalt muutuda, kuid täna paigaldusplaanis olulisi muudatusi enam ette näha ei ole,“ lisas Rahi. 

Euroopa Liidu nõuete kohaselt minnakse Eestis üle tarbitud kilovatt-tundide kauglugemisele. See tähendab, et info tarbitud elektrikoguse kohta jõuab võrguettevõtjale automaatselt kaugloetava arvesti kaudu. Võrgueeskirja järgi peavad meil kõik tavalised arvestid 2017. aasta alguseks olema asendatud kaugloetavatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles