Mida kujutab endast «jõulupuu sündroom»?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuse ehtimine.
Kuuse ehtimine. Foto: Sille Annuk

Sageli ei osata kahtlustadagi, et järsku tekkinud allergiliste reaktsioonide taga võib olla toas särav jõulupuu.

Kiireloomulist meditsiiniabi osutava AFC Doctors Express arstide sõnul näevad nad jõuluperioodil inimesi, kellel on vallandunud allergilised reaktsioonid mitte ainult harilike jõulupuude, vaid ka tehispuude tõttu, vahendab consumeraffairs.com. Tohtrid nimetavad selliste allergiliste reaktsioonide tekkimist «jõulupuu sündroomiks».

Sümptomid

Sümptomiteks on tavaliselt vesine nina, aevastamine ja silmade sügelemine. Kuna ka külmetusel on sarnased sümptomid, ei osata «jõulupuu sündroomi» tihti isegi kahtlustada.

Jõuluhooajal kipuvad kimbutama ka hingamisteede haigused, selgus ajakirjas Annals of Allergy, Asthma and Immunology avaldatud uurimusest. Allergeenideks on enamasti hallitusseente eosed, kuid allergilist reaktsiooni võib tekitada ka näiteks männivaik.

Reaktsioon võib, kuid ei tarvitse kohe ilmneda. Kahe nädala jooksul arenevad hallitusseened soojas ruumis eriti kiiresti. New Yorgi osariigi ülikooli teadlaste tehtud uuringust selgus, et puudel leiduvad mikroskoopilised hallitusseente eosed võivad tekitada selliseid reaktsioone, nagu raske astmahoog, väsimus ja ninakõrvalkoobaste põletik ehk sinuiit. Puumahl sisaldab aga terpeeni ja teisi aineid, mis võivad ärritada nahka ja limaskesti.

Kuidas end kaitsta?

  • Puu tuppa toomisel oleks mõistlik kasutada kindaid ja pikkade varrukatega pluusi, et vältida puumahla sattumist nahale.
  • Enne puu tuppa toomist võiks seda piserdada veega, sest see aitab eemaldada hallitusseente eoseid.
  • Puu võiks panna veega täidetud ämbrisse ja lasta seejärel mõned päevad väljas kuivada. See pärsib hallituse kasvu.
  • Kui kellelgi sinu pereliikmetest on raske allergia, oleks targem eluspuid mitte koju tuua.

Kunstpuud

Ka kunstpuud võivad tekitada mõningaid «jõulupuu sündroomi» sümptomeid. Probleemide vältimiseks soovitavad arstid soetada kunstpuid, mida on õigesti hoitud - kindlalt pakendatud, hoitud jahedas ja kuivas kohas, eemal tolmust ja mustusest.

Arstide sõnul võivad mõned kunstlikud materjalid tekitada ka ninakõrvalkoobaste ärritust. Samuti tasub ettevaatlik olla lumeaerosooliga, sest need võivad põhjustada ärritust silmades, ninas ja kopsudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles