Tai uus turismikampaania – «Ma vihkan Taid»

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai.
Tai. Foto: SCANPIX

Tai kuvand on kannatada saanud nii mais toimunud sõjaväelise riigipöörde kui septembris Koh Taos aset leidnud kahe Briti seljakotireisija brutaalse mõrva tõttu. Tundus, et ka hiljuti internetti ilmunud video «I Hate Thailand» («Ma vihkan Taid») ei tee asju Tai turismi jaoks sugugi paremaks.

Rohkem kui viieminutiline klipp räägib loo esimest korda Tais olevast Briti seljakotireisijast Jamesist, kes jäi seal ilma rahast ja asjadest, kirjutab reisiportaal Trip.ee. Peojärgses suhteliselt väsinud ja tülpinud olekus James ei häbene välja öelda, et ta vihkab Taid.

Lugu tundus taimaalastele üsna usutav ja Tai ajakirjanduski kajastas klipi ilmumist. Arvati, et see on filmitud reaalse turisti poolt. Kuid üsna varsti avalikustas romantilise komöödia kategooriasse liigitatud filmi peategelast Jamesi kehastanud näitleja, et filmi tegemist rahastas Tai Turismiamet TAT. Samas puuduvad videos igasugused viited Tai Turismiameti kohta ja ka video YouTube'i riputas äsja registreerinud kasutaja. Selline salatsemine andis paljudele kohalikele põhjuse Tai Turismiametit kritiseerida. Aga salatsemisest veelgi rohkem tekitas küsimusi kampaanias kasutatud stiil.

Tai Turismiamet selgitas, et filmis kasutatud tagurpidi psühholoogia valik tugines uuringutele, mis näitasid, et selline strateegia töötab tulemuslikumalt kui järjekordne tavalises stiilis reklaamfilm. Ilmselt on Tai Turismiameti inimestel õigus, sest see videoklipp kogus esimese kümne päevaga üle 1,6 miljoni vaatamise.

Tai Turismiamet näeb video sihtgrupina nii Tai kohalikke elanikke kui välisturiste. Tai inimestele soovitakse meelde tuletada, kui oluline on olla hea võõrustaja ning aidata turiste, selle asemel, et nende pealt igal viisil kasu lõigata. Välisturiste püütakse aga näidata, et Tai suurepäraste randade kõrval leiab riigist lahked ja abivalmid inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles