Uuring: müüdavad lastejalatsid on vale suurusega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga väike lastejalats.
Liiga väike lastejalats. Foto: kinderfuesse.com

Austrias tehtud uuringust selgus, et lõviosa lastejalatsitest ei vasta tootja märgitud suurusnumbrile.

Analüüsitud 631 jalatsipaarist 87 protsenti olid märgitud suurusest väiksemad, vahendab Bild uuringut «Kinderfüße – Kinderschuhe». 58 paari olid kolm numbrit ja 12 neli numbrit väiksemad. Vanemate jaoks on lapsele sobiva jalatsi leidmine tõeline kadalipp. Pea igale kingale on märgitud maailmas laialt levinud suurusnumbrid, kuid tootjad ei pea neist kinni. Uuringus osalenud dr Wieland Kinz mõistab vanemate pahameelt. «Kes ostab liitri mineraalvett, selle ka saab, aga number 30 kinga ostes saadakse tegelikult märksa vähem,» sõnas ta. Ortopeed Christian Kleini sõnul on jalats õige suurusega, kui seal on 12 mm kasvuruumi.

Foto: kinderfuesse.com

Õige suurusega jalatsi leidmiseks tuleks vanematel joonistada lapse jalakontuur paberile. Pikima varba juurde tuleks arvestada 12 mm lisaks, uute kingade puhul 17 mm. Juurde arvestatud lisaruumiga šablooni abil saab poest õigeid kingi leida, kui see kinga sisse pannes paindub, on jalats liiga lühike.

Vale suurusega jalats on lapse varba ära rikkunud.
Vale suurusega jalats on lapse varba ära rikkunud. Foto: kinderfuesse.com

Kinzi sõnul uurisid nad lasteaias laste jalgu ja vaid igal neljandal oli suur varvas sirge. «Seejärel uurisime, kas leidub seos väikeste  jalatsite ja kõvera suure varba vahel. Nii tänavajalatsite kui ka toasusside vahel oli selge seos. Seega on tõestatud, et liiga lühikesed jalatsid kahjustavad laste jalgu,» rääkis Kinz.

Kuna täiskasvanute jalalaba suureneb päevas neli protsenti, siis soovitatakse jalatseid osta päeva teises pooles. Kuigi laste kohta võrreldavad  andmed puuduvad, näitab kogemus, et ka nende jalg võib päeva jooksul muutuda. Seetõttu soovitas Kinz ka lapsele kingi ostma minna pärastlõunal.

Kinzi sõnul ei saa väita, et kallimad jalatsid oleksid odavamatest paremad. «Uuring näitas, et ka kallimate kingade mõõt ei pruugi olla õige,» rääkis Kinz.

Laste jalad kasvavad pidevalt. Väikelapseeas kuni 20 mm aastas, hiljem kasv aeglustub ja 15-aastastel tüdrukute ja 17-aastaste poiste jalg peaks olema kasvamise lõpetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles