Ema jahmatasid relvapildid mänguasjapoe kataloogis

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juku Mänguasjakeskuse tänavune jõulukataloog.
Juku Mänguasjakeskuse tänavune jõulukataloog. Foto: juku mänguasjakeskus

Kahe poja ema Virge jahmus, kui märkas Juku Mänguasjakeskuse jõulukataloogis üle mitme lehekülje ulatuvat mängurelvade valikut. Taolisse relvade propageerimisse ei tohiks tema sõnul suhtuda ükskõikselt, seda eriti hiljutise koolitulistamise valguses.

Juku mänguasjapoe kataloog.
Juku mänguasjapoe kataloog. Foto: juku mänguasjakeskus

Kui Virge hiljuti postkastist lelupoeketi Juku Mänguasjakeskuse jõulukataloogi leidis, asus ta seda huviga sirvima, et ehk leiab sealt oma lapsele mõne inspireeriva ja arendava mänguasja. «Olles jõudnud selleni, kus üle kahe lehe presenteeriti erinevas suuruses püstoleid-relvi, mida täiesti ehtsad lapsed käes hoidsid, olin tõeliselt jahmunud,» ütles ta. «Laps püstoliga näis nii ehe, justkui oleks tegemist päris relvaga.»

Järsku tabas teda hirm, mis võib juhtuda, kui neid pilte peaks nägema tema nelja-aastane poeg. «Mis mulje see temale jätab? Relvi, sõjamehi ja tulistamist on ta näinud ainult teleuudistest ja kahjuks tuleb taolisi uudiseid pea iga päev. Poes käies ei ole ta neid lihtsalt tähele pannud,» rääkis Virge.

Seni on ta püüdnud lapsele selgitada, et sõda, relvad ja tulistamine on midagi väga halba ja erakordset ning kõigest sellest tuleb kaugele eemale hoida. «Ent taoline relvade reklaamimine Juku kataloogis mu öeldut ei kinnita, otse vastupidi, ja mul on sellest väga kahju,» tõdes Virge.

«Eriti nüüd, pärast koolitulistamist, ei saa me suhtuda taolisse relvade propageerimisse normaalselt või jääda neutraalseks. Relvade, olgu siis mängurelvade reklaam, tuleb kindlasti keelustada!» on Virge kindel. Ehk ei saa mängurelvi poelettidelt eemaldada, kuid nende propageerimist saaks otseselt reklaamikeelu kaudu piirata, usub ta

Juku Mänguasjakeskuse turundusjuht Kairit Järvekald ütles, et relvad, sh ka mõõgad, on väga klassikalised laste mänguasjad, mis on kuulunud poiste lemmiklelude hulka juba aegade algusest.

«Iga toote puhul on oluline selle õige kasutamine, seda ka mänguasjade puhul ning selle eest vastutab lapsevanem,» sõnas Järvekald. «Militaarsete mänguasjade puhul on väga oluline lapsevanema suunav ja selgitav roll, samuti teeb vanem otsuse mänguasja soetamise kohta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles