Apple'i uus patent teeb telefoni purunematuks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone 6 (R) ja iPhone 6 Plus.
iPhone 6 (R) ja iPhone 6 Plus. Foto: Reuters

Apple kaitses patendiga tehnoloogia, mis võimaldab telefonil «valikuliselt» kukkuda, kaitstes seejuures seadme olulisi osi.

Küllap on paljud iPhone’i kasutajad seisnud silmitsi olukorraga, kus taskusse libistatud telefon hoopis maha kukub ja mitte telefoni tagumisele, kaitsvale korpusele vaid otse ekraaniga vastu kõva pinda. Ilus ekraan saab parimal juhul mõne täkke, sageli aga üle ekraani ulatuvad mõrad, vahendab veebiväljaanne MacWorld.

Valikud on maksta Apple’ile kallist raha, et ekraani klaas välja vahetatakse või minna mõnda kolmandasse remonditeenust pakkuvasse firmasse, kus sama asi odavama raha eest ära tehakse.

Võimalik ka, et mure kergestipuruneva erkaaniga saab lahenduse peagi tootluses laiemalt kasutusse mineva Cornigi Gorilla Glass 4 abil. See tehnoloogia väldib ekraanide purunemist ja mõranemist kukkumise korral, kuigi  ei muuda ekraani täiesti rikkumatuks. Täkked ja kriimud võivad endiselt ekraanile kukkudes ilmuda.

Tugevdatud ekraanide tehnoloogiate kõrval on ka Apple’il endal mõttes, kuidas ekraan «purunematuks» muuta. Teisipäeval sai ettevõte oma ideele patendi.

Patent kaitseb Apple’i välja töötatud «kaitsvat mehhanismi elektroonilistele seadetele», mis saadab seadme protsessorile kukkumishetkel vastava signaali vabalangusest. Protsessor muudab seejärel seadme massikeset nii, et see ei kukuks oma kõige kergesti purunevamate osade nagu ekraan ja kaamera objektiiv. Kuidas aga seade oma raskuskeset muudab? Apple’i patent käsitleb üsnagi peenet tehnikat.

Kaitsemehhanism võib muutuda olenevalt seadme kukkumise nurgast, aktiveerides tõukejõu mehhanismi. See suunab tõukejõu vastavalt vajadusele kindlasse seadmenurka, et nii reguleerida seadme kukkumist «õigetele telefoni küljele». Selle toimimiseks on katsetatud nii surugaasi kui ka õhukotikest, mis vähendab seadme kukkumisel selle kiirust vabalangedes, tekitades nn tõstejõu.

Patendiga kaitstakse ka mehhanismi, mis lukustab kõrvaklapi pesasse klappide pistiku, aeglustades ühendatud telefoni kukkumist juhtme küljest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles