Vana tehnikaromu saab tasu eest kodust ära anda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik otsib uue telejaama loojat.
Riik otsib uue telejaama loojat. Foto: Toomas Huik / Postimees

Uue kodutehnika ostmisel saab küll vanad seadmed kauplustesse tasuta ära anda, kuid kui tellite uue ostu kojuveo, tuleb romu äraviimise eest eraldi maksta.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialisti Malle Piirsoo sõnul kohustab seadus kauplusi vastu võtma vaid kliendi ostetuga sama liiki elektroonikaromusid, samuti ei pea nad vastu võtma mitut vana telerit, kui inimene ostab ainult ühe uue.

Siiski kinnitas Onoff Eesti tootejuht Rain Lond, et kui klient ostab nende kauplusest näiteks pesumasina ja kurdab, et tal on kodus mõned vanad külmikud ja televiisorid, mis ruumi võtavad, võetakse need temalt meeleldi vastu.

Küll aga on kauplusel kohustus võtta piiramatus koguses vastu müüdavaga sama liiki tehnikat, kui müügikohast kümne kilomeetri raadiuses mööda avalikke teid pole ühtegi elektroonikaromude kogumispunkti.

Kui kaupluses peab saama vana tehnikat tasuta ära anda, siis külmkapi või teleri kodust äraviimise eest tohib Piirsoo sõnul raha küsida, kuid siis peab olema selgelt arusaadav, et tegemist on transporditeenuse eest küsitava tasuga.

Enamasti maksab romu äravedu sama palju või veidi vähem kui uue toote transport, kuid tellida saab seda kojuveost sõltumatult. Üldjuhul saab ühe hinnaga ära anda ka mitu toodet.

Üks Ülemiste keskuse Euronicsist külmiku ostnud ja sellele ka transporditeenuse tellinud lugeja ei saanud aru, miks tema käest vana külmiku äraviimise eest sama suurt tasu juurde küsiti, kui auto nii või naa tagasi pidi sõitma.

Euronicsi ja Plussmiinuse kauplusi haldava Sandman Grupi tegevjuhi Martin Pedai selgitusel viiakse vana toode kas jäätmejaama või kesklattu, mitte samasse punkti, kust uus tuuakse. «Lisaks sellele tehakse vana toote äraviimisel kaks vedu – kliendi juurest lattu ja sealt jäätmejaama,» rääkis ta.

Pedai märkis, et kauba ostmisel ja kojuveo tellimisel tasub vana toote äraandmine kohe läbi rääkida, sest transporti teeb kullerfirma, ning kui romu äraveo vajadus selgub alles inimese kodus, ei pruugi olla seda kuhugi viia.

Aeg-ajalt viivad elektroonikakauplused läbi ka kampaaniaid, mille käigus saab kauba ostmisel vana toote kodus tasuta ära anda. Aasta ringi sellist tasuta mugavusteenust pakkuda tähendaks aga Pedai sõnul selget kulude kasvu. «Kliendi esimene soov on parim hind ja kõiki asju korraga ei ole täna Eesti majandusolukorras võimalik pakkuda,» põhjendas ta.

Valik veohindu

•    Onoff: Tallinna piires 290 krooni
•    Sandman Grupp: 250 krooni
•    Omega: 150 krooni
•    Kauplustes saab vana tehnikat tasuta ära anda, lisaks saab seda teha ka EES-Ringluse vastuvõtupunktides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles