Kodule jõulutulesid valides uuri kaablit

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle maja kontuuri rõhutab valguskaabel, kahe korruse vahel ripub aga valguskardin. Selliseid saab omavahel ühendada hulgakaupa ja kombineerida teist tüüpi kaunistustega. Sinkjasvalge on moetoon.
Selle maja kontuuri rõhutab valguskaabel, kahe korruse vahel ripub aga valguskardin. Selliseid saab omavahel ühendada hulgakaupa ja kombineerida teist tüüpi kaunistustega. Sinkjasvalge on moetoon. Foto: Erakogu

Koju jõulutulede ostmisel soovitavad asjatundjad eelistada LED-lampidega ja jämeda kaabliga profisarju, mis peavad kauem vastu ja võtavad vähem elektrit.

Kuna LED-lambid võtavad hõõgniitidega lampidest seitse-kaheksa korda vähem elektrit ja on märksa vastupidavad, siis tasub ka koju jõulukaunistuse valimisel eelistada neid. Kes tahab veel rohkem kokku hoida, võib osta poest aegrelee, mis maksab 10 euro ringis, kuid võimaldab tuled sisse lülitada pimedal ajal, sest valges pole tulesid nagunii eriti näha.

Jõuluvalgustust on väga mitut liiki. Kui tubastel tuledel pole kaabli jämedus oluline, siis õue valguskaunistust valides on see määrava tähtsusega. Ledeksperdi tegevjuhi Deniss Denissovitši sõnul valmib 90 protsenti ilutuledest Hiinas, mis on sealse odava tööjõu ja muude tingimuste tõttu paratamatus. Samas on ka sealt tulev kaup teistsuguse hinna ja kvaliteediga.

Õue pühadetulesid valides tasub eelistada ehitus- ja kodukaubapoode või teha ost internetis otse tarnijalt, sest toidupoodides ringleb igasugust kaupa, mis ei pruugi olla kõige kvaliteetsem. Näiteks võib kodus selguda, et igale kaablile tuleb eraldi ühendus juurde osta.

Jõulutulede ostmisele võiks mõelda juba enne lume tulekut ja soojemate ilmadega, sest siis teevad tarnijad hinnasoodustusi ning tulesid on õue kergem paigaldada. Mõistlik on teha majast või aiast foto ja saata see mõnele maaletoojale, kes teeb pakkumise.

Denissovitši sõnul tuleb õue panekuks valida tingimata profisarja kuuluvad paksu kummist kaabliga LED-lampidega valgusketid, mis meie ilmadega paremini vastu peavad. Need on tavaliselt ka erksamate värvidega. Hõõglambi ja LEDi vahe saab lisaks karbil olevale nimetusele kindlaks teha võimsuse järgi. LED-lambid on tavaliselt võimsusega 5–10 vatti, kui kirjas on 50 või 100 vatti, on tegu hõõglampidega.

Majade räästasse saab panna valguskardinaid või joonistada nendega välja maja kontuurid, õues kasvavate puude otsa sobivad valgusketid ja -voolikud. Osta saab ka mitmeid kujundeid, mis pandud kokku samadest elementidest.

Näiteks kümme meetrit valguskardinat väiksemale majale läheb maksma saja euro ringis. Üks kardin on kaks meetrit pikk ja neid saab omavahel ühendada niiskuskindlate ühendustega, nii mitu kui vaja.

Valgusvoolikut saab osta meetrikaupa ja meetri hind algab 3,6 eurost. Mitut varianti saab omavahel kombineerida. Kahemeetrisele kuusele, kui tahta see korralikult ehtida, läheb 200 LED-lampi ehk kolm komplekti, millest iga hind on 28 eurot, mis teeb kokku 84 eurot.

Ostukviitung tasub alati alles hoida, sest jõulutulede komplektidele antakse kaheaastane garantii. See ei kehti mehaaniliste vigastuste korral, kui kaabel näiteks suure tormiga katki läheb. Katkised lambid vahetatakse aga tervete vastu välja.

Jõulutulesid ei tasu järgmiseks aastaks õue jätta, sest tuuled ja tormid võivad tekitada mehaanilisi vigastusi ja nii ei pruugi tuled uute pühade ajal enam süttida. Kui jõulukaunistused igal aastal ära võtta, peavad need kauem vastu – probleemideta mitu aastat. On aga lihtne mõista, et keegi suure puu otsa igal aastal ronima ei hakka.

Ledeksperdi juhi sõnul on jõulutulede ostmine Eestis iga aastaga vähenenud. Eriti torkab see silma avalikus ruumis, sest linnavalitsused on hakanud ehtimisel kokku hoidma. Võrreldes lähiriikidega näeb Eesti jõulude ajal tema sõnul üldse tagasihoidlikum välja. Näiteks Lätis, Leedus, aga ka Venemaal on tuledesära ja kirevust palju rohkem.

Kui Eestis on eelistatud soe valge värv (nagu lõkkevalgus), siis mujal on värvide mängu ja kirevust rohkem. Moevärv on aga külm valge ehk veidi sinakas valgus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles