Vimkaga hoidised

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihale ja röstsaiale: maitseküllane hoidis kumkvaadist ja porgandist.
Lihale ja röstsaiale: maitseküllane hoidis kumkvaadist ja porgandist. Foto: santa maria

Proovi moosi uutmoodi, täiendades seda eksootiliste maitseainete või tsitruselistega.

Moosi võib keeta vanaemade retseptiklassika järgi, aga ka uudsemaid maitselisandusi proovides. Kokk ja Santa Maria menüüinsener Angelica Udeküll näiteks tunnistab, et tema on juba tükimat aega vanillifanaatik, lisades seda igasugustele hoidistele alates rabarberist ja maasikast ning lõpetades peediga. «See lisab mõnusa delikaatse maitsevarjundi,» ütleb ta.

Aga katsetada tasub ka köögivilju magusas võtmes või tšatni-tüüpi segusid, kus harjumuspäraselt magusa moosi materjalist sünnib eksootilisemate maitseainete, tšillipipra, kaneelikoore, koriandri, nelgi vm abil vürtsikas lihakõrvane. Tema viimasest lemmikumast avastusest punapeedist võib näiteks koos rabarberi, õunamahla, suhkru ja vanilliga keeta maitsva siirupi.

Miks mitte proovida ka õunamarmelaadi värske mündiga või ingveriga või siis mustikakeedist tsitruselistega, nagu pakuvad Lia Virkus ja Pille Enden oma raamatus «Suvetoidud».     

Paar nõuannet on suveviljade purkipanijaile Angelica Udeküllil veel: et hoidis säiliks kauem, tuleb viljad-marjad hoolega pesta ning purgid ja kaaned keevas vees või kuumas ahjus steriliseerida.

Hoidistamise ajal tuleks eemaldada pinnale tekkiv vaht, sinnagi keeb kokku aineid, mis soodustavad käärimist. Purgid-pudelid tuleks aga korralikult täita, et ei jääks tühja õhuruumi, sest õhk soodustab bakterite teket. Ja kui tahate paksemat moosi, kasutage moosisuhkrut.

Vürtsikas porgandi-kumkvaadi hoidis

Sobib hästi liha kõrvale, kuid miks mitte pakkuda seda ka pannkookide või röstsaiaga, kui kooslust täiendab mahe mascarpone juustu kreem.
Umbes 0,6–0,7 l
•    150 g kumkvaate
•    200 g porgandeid
•    200 ml valge veini äädikat
•    250 g suhkrut
•    1 kaneelikoor (nt santa Maria)
•    15 tera nelki (nt Santa Maria)
•    6 tera vürtsi (nt Santa Maria)
Viiluta kumkvaadid ja eemalda seemned. Viiluta porgandid. Keeda veiniäädikast, suhkrust ja maitseainetest 3–5 minutiga marinaad. Tõsta porgandi- ja kumk­vaadiviilud umbes 15–20 minutiks marinaadi keema. Eemalda marinaadist kaneelikoor. Tõsta hoidis puhastesse ja kuumadesse purkidesse ning sule õhukindlalt.   

Mustikamoos tsitruselikööriga
Hõrgule moosile lisavad mõnusa maitsenüansi sidrun, apelsin ja tsitruseliköör.
Umbes 0,7 l
•    500 g mustikaid
•    1 suure apelsini riivitud koor ja mahl
•    1 sidruni mahl
•    350 g suhkrut
•    2 sl Cointreau’d või muud tsitruselise likööri
Pane suurde potti mustikad, pestud apelsinilt riivitud koor, apelsinist ja sidrunist pressitud mahl ning suhkur. Kuumuta tasasel tulel suhkru lahustumiseni. Lase siis keema ja keeda 10 minutit, kuni mahl on paksenenud ja muutunud siirupitaoliseks. Sega hulka liköör. Jaga moos väikestesse purkidesse ja kaaneta õhukindlalt. Säilita jahedas kuni 6 kuud.

(Raamatust «Suvetoidud»)

Tomati ja õuna vürtsmoos
Sobib hästi liha, eriti linnuliha kõrvale.  
Umbes 1 liiter
•    500 g kõvemaid õunu
•    500 g tomateid
•    1 suur sibul
•    2 küüslauguküünt
•    100 g hakitud kuivatatud datleid
•    10 tera musta terapipart (nt Santa Maria)
•    0,5 tl jahvatatud kardemoni (nt Santa Maria)
•    1 tl jahvatatud koriandrit (nt Santa Maria)
•    2 sl hakitud värsket peterselli
•    2 sl soola
•    2 dl veiniäädikat
•    300 g suhkrut
Haki õunad ja tomatid viiludeks ning pane paksupõhjalisse potti. Lisa suhkur, veiniäädikas ja datlid ning aja keema. Eemalda pinnale tekkinud vaht. Lisa maitseained ja keeda tasasel tulel umbes 20 minutit, kuni õunad on pehmed. Tõsta vürtsmoos puhastesse ja kuumadesse purkidesse ning sule õhukindlalt.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles