Peet annab moosile ilusa värvi ja põneva maitse

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Santa Maria menüüinseneri Angelica Udekülli sõnul võib peeti moosile lisades nii mõnegi maitsja arvama panna, et tegemist on hoopiski pohlaga. Igatahes väärib omapärane peedi-rabarberi-õunamoos katsetamist.

Peedi-rabarberi-õunamoos
umbes 2 liitrit

*1 kg peeti või 8 dl peedimahla
*1 kg õunu
*1 kg rabarberit
*3 vanillikauna
'1 tl sidrunhapet või kahe sidruni mahl
*1 kg moosisuhkrut

Peedid koori ja suru läbi mahlapressi mahlaks. Teise variandina võib ka püreestada saumikseriga. Õunad ja rabarberid koori ja lõika väiksemateks kuubikuteks. Pane kõik moosi komponendid potti ja keeda tasasel tulel umbes 20 minutit, koori hoolikalt pinnale tekkinud moosivaht. Tõsta moos puhastesse, kuumadesse purkidesse ja sulge kohe õhukindlalt.

_

Udekülli sõnul sobib peet tegelikult magusaks moosiks igasuguses variatsioonis, kuid oluline on alati silmas pidada seda, et peet vajab enda juurde hapet - kas siis sidrunimahla, rababerit või väga haput õuna.

Kui teha moosi ainult peedist, tuleb see tema sõnul liiga läila. «Kui peedisalatitki teha, siis pannakse juurde kas küüslauku või äädikat või mädarõigast,» tõdes Udeküll.

Lisaks moosile võib peedist teha ka siirupit.

Peedi-rabarberisiirup

*300 g peeti

*300 g rabarberit

*200 ml õunamahla

*250 g suhkrut

*1 spl vanillisuhkrut

*½  vanillikauna

Lõika peet ribadeks, koori ja tükelda rabarber ning pane potti. Lisa suhkur, õunamahl ja pikuti pooleks lõigatud vanillikaun ning aja keema. Keeda tasasel tulel kuni peet on pehmeks keenud. Eemalda vanillikaun ning suru mass läbi sõela. Saadud siirup vala kuumadesse pudelitesse ja sule õhukindlalt.

Siirupist saab teha jooki või siis tarretist lisades 1 dl siirupile, 2 dl vett või õunamahla ja 5-7g želatiini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles