Kartulikasvatajate elu muutub kergemaks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid.
Kartulid. Foto: AFP / Scanpix

Põllumajandusuuringute Keskus võttis seemnekartuli sertifitseerimissüsteemis esmakordselt Eestis kasutusele kartuliviiruste määramise kiirmeetodi Reaalaja PCR, mis võimaldab kartuliviiruste määramist otse mugulast - tänu sellele jääb ära aeganõudev kartuli kasvatamise etapp.

Põllumajandusuuringute Keskuse asedirektor Margus Friedenthal ütles, et PCR meetodi eeliseks on analüüsi kiirus. Proovi saabumisest laborisse kuni protokolli väljastamiseni kulub üks kuni kaks nädalat. Klassikalise ELISA meetodi puhul läheb viis kuni kaheksa nädalat.

«Kartulikasvatajale annavad kiiremad tulemused kindluse konkreetse partii suhtes. Seemnekartuli tootja saab lähtuvalt saadud analüüsitulemustest teha plaane järgmisel hooajal turustamiseks ja otsida koostööpartnereid,» selgitas Friedenthal.

Kui ELISA meetodi jaoks on vaja mugulatest taimed ette kasvatada ja viirused määratakse taimemahlas, siis PCR meetodi puhul selleks vajadus puudub – määramine toimub otse mugulast. Sel juhul jääb ära aeganõudev kartuli kasvatamise etapp.

Reaalaja PCR meetodi tundlikkus on oluliselt kõrgem, mis võimaldab viiruste tuvastamist ka nn puhkeolekus mugulates, kus viirustiiter on väga madal.

2014. aastal telliti põllumajandusameti poolt ligikaudu 20 protsenti kartuliviiruste analüüsidest Reaalaja PCR meetodil. Põllumajandusuuringute Keskusel on kavas see meetod lähiajal ka akrediteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles