Lugeja küsib: kas kodus peaks olema vinguandur?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vinguandur
Vinguandur Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Loen, et tänavu jälle on nii palju tuleõnnetusi ja hirmus hakkab. Olen kuulnud, et vingugaasi inimene ise ära ei tunne, aga andur küll. Praegu peab minu teada olema ainult suitsuandur, aga äkki peaks ahikütega majades ka vingandur kohustuslik olema. Või juba on ja ei ole kuulnud?» uuris lugeja.

Vastab päästeameti kommunikatsioonijuht Annika Koppel.

Eestis on 1. juulist 2009 tõepoolest suitsuandur eluruumis kohustuslik.

Suur osa traagilisi tuleõnnetusi juhtub öösel, mil inimesed magavad. Isegi kui inimene lõpuks ärkab sügavast unest ja märkab tulekahju, võib olla juba lootusetult hilja, sest aega enda päästmiseks enam ei ole. Enamikul juhtudel tapab vingugaas inimese une pealt juba enne, kui leegid tema kehani ulatuvad. Tulekahju algstaadiumis tekivad suits ja ving korraga. Suitsuandur reageerib suitsule, andes sellest märku kõrvulukustava heliga, ja päästab inimese ka vingusurmast.

Ahiküttega või kaminaga eluruumidesse soovitab päästeamet paigaldada ka vinguanduri, kuna küttekollete enneaegse sulgemise tagajärjel võib tekkida olukord, kus lõhnatu ja nähtamatu gaas eraldub koldest suitsuta. Suitsuandurist ei ole selle kindlaks tegemisel abi. Vinguandur Eestis eluruumis kohustuslik ei ole.

Oluline on teada, et vinguandur annab märku vaid siis, kui vingugaasikontsentratsioon õhus hakkab lähenema tasemele, mis on ohtlik inimese tervisele. Üks vinguandur on mõeldud kasutamiseks ühes ruumis, sest seade näitab vaid anduri juures leviva CO taset.

Enne vinguanduri paigaldamist ja kasutusele võttu tuleks läbi lugeda ka kaasasolev kasutusjuhend ning paigaldamisel järgida eelkõige tootja juhiseid.

Vinguandur ei asenda suitsuandurit ja vastupidi. Suitsuandur reageerib põlemisjääkidele ja suitsule, vingugaasi andur aga CO sisaldusele õhus.

Vinguandurid on küll suitsuanduritest mõnevõrra kallimast hinnaklassist, kuid kasutegur, mis võrdub iga päästetud inimeluga, on mõõtmatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles