Soome eksperdid: ärge vaktsineerige lapsi seagripi vastu!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Eestis on üle 150 000 doosi seagripi vaktsiini, ei soovitata naaberriigis lapsi seagripi vastu vaktsineerida.
Ehkki Eestis on üle 150 000 doosi seagripi vaktsiini, ei soovitata naaberriigis lapsi seagripi vastu vaktsineerida. Foto: SCANPIX

Soome Tervise ja Heaolu Amet soovitab lapsevanematel mitte vaktsineerida lapsi seagripi vastu enne, kui on välja selgitatud, kas seagripi vaktsiin võib tõepoolest põhjustada narkolepsiat või mitte.

Mullu sügisel käivitus Soomes seagpripi vastase vaktsineermise kampaania, kuid ilmes, et samaaegselt sagenesid laste ja noorte hulgas  tavapäraselt väga harva esineva narkolepisa juhtumid, kirjutas Iltalehti.

«Lapsevanemad võiksid vältida laste seagripi vastast vaktsineerimist seni, kuni ekspertide rühm on ametlikult välja selgitanud, kas seagripi vaktsiini ja narkolepsia vahel on seos,» ütles Tervise ja Heaolu Ameti uurija Hanna Nohynek.

Samas rõhutas Nohynek, et ettevaatlikkusele kutsutakse vaid seagripi vastasel vaktsineerimisel ja hoiatus ei puuduta tavapärast iga-aastast gripivastast vaktsineerimist.

Uurimine kestab tema sõnul kaua, mitmeid kuid. Asjatundjad töötavad selle aja jooksul läbi haiglate registrid ja tutvuvad kõikide narkolepsia juhtumitega, selgitas ta.

«Tasub meeles pidada, et narkolepsia pole haigus, vaid sündroom, nii et haigusjuhtumite arvu kindlakstegemisel tuleb olla eriti täpne. Loodan, et ametlik seisukoht seagripi vastase vaktsineerimise suhtes tuleb siiski võimalikult kiiresti,» ütles ta.

Turus algas nädal tagasi tasuta seagripi-vastane vaktsineerimine ning muuhulgas ka laste vaktsineerimist jätkatakse kuni Tervise ja Heaolu Ameti ametliku seisukoha avaldamiseni.

Ehkki Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas eelmisel nädalal seagripipandeemia ametlikult lõppenuks, on Eestisse ostetud gripivaktsiinist alles veel ligi 150 000 doosi ning terviseamet soovitab elanikel end siiski vaktsineerida.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet ei soovinud kommenteerida, kas otsus sellises koguses vaktsiini osta oli õige. «Hinnangut vaktsiini ostu kohta ei oska enne anda, kui sõltumatu komisjon on esitanud seisukoha WHO tegevuse osas seoses pandeemiaga,» on ta öelnud.

Rahva seas levivaid jutte, nagu olnuks kogu seagripipaanika ravimifirmade poolt üles puhutud, pidas terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova rohkem meedia tekitatuks.

Narkolepsia ehk tukkumistõbi on harva esinev unehäire, mis seisneb päeval tekkivates vastupandamatutes unehoogudes. Inimene võib järsku uinuda igas asendis ja mis tahes tegevuse ajal, näiteks süües, bussi oodates või aias maad kaevates. Unehoog vältab kuni pool tundi.

Narkolepsia tekkepõhjused pole veel lõplikult selgitatud. Viimasel ajal arvatakse, et see on pärilik autoimmuunhaigus. Päevased unehood ilmnevad noorukieas või nooremas keskeas. Haigus kulgeb krooniliselt, ei mõjuta vaimseid võimeid ega lühenda eluiga.

Narkolepsia ravimisel kasutatakse kesknärvisüsteemi ergutavaid psühhostimulaatoreid.  Ravi toimub tingimata arsti kontrolli all.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles