Pimetest: kui hästi maitsevad erilised piparkoogid?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriliste piparkookide pimetest.
Eriliste piparkookide pimetest. Foto: Erik Prozes / Postimees

Jõuluajal leiab poodidest vanade tuttavate maitsete kõrval alati ka uusi ja erilisi piparkooke, millega tootjad üllatada püüavad. Postimehe toimetus pimetestis erilisemaid piparkooke, et teha kindlaks, kas piparkoogisõbrad tootjate pingutusi ka hindavad.

Katses prooviti ühtekokku viite sorti piparkooke, mille maitset ja välimust hinnati kümne palli süsteemis. Valikus olid piparmündi ja sidruni-tšillimaitselised piparkoogid, mida Leibur toimetusele proovimiseks saatis. Lisaks soetasime maitsmiseks Euroleiva moositäidisega piparkoogid ning pagarikoja Pagar Võtaks! ökotoodangu.

Katses osalenud võisid ainult arvata, milliste piparkookidega tegu on. Kui enamasti tunti piparmünt ja tšilli maitsest ära, siis sidrunit mainiti vaid ühel korral. Ka ei pakutud kordagi, et mõni piparkook võiks olla «öko», ehkki viiest erinevast kaks seda olid.

Kõige enam punkte kogusid Euroleiva moositäidisega piparkoogid, mis meenutasid välimuselt pigem präänikuid, kuid mis kõige mõnusamalt maitsesid.

Peaaegu sama kiiresti haihtusid korvikesest pagarikoja Pagar Võtaks! ökopiparkoogid, mille puhul kiideti nii maitset kui väljanägemist. Samas ei mainitud kordagi, et tegu võiks olla ökotootega. «Piisavalt vürtse, mõnusalt krõbe ja õhuke,» märkis üks hindaja, et lisaks kõigele näevad need ka armsad välja. Teinegi pidas neid maitsvateks, kuid kahtles, ehk on need liiga suhkrused.

Enam-vähem sama palju punkte teenisid Pagar Võtaks! tatrajahust piparkoogid, mida ühed pidasid mahedateks, teised aga mõnusalt vürtsikateks. «Maitseb hästi, ilus ja ahvatlev ka,» märkis üks proovijaist. Toodi ka välja, et maheda maitse tõttu sobivad need jõulumaiused neilegi, kes muidu pipart eriti ei talu.

Kõige vähem punkte teenisid Leiburi sidruni-tšillimaitselised ja piparmündimaitselised piparkoogid, mis olid proovijate jaoks harjumatud ja liiga kõvad. Esimeste puhul tundis suurem osa ära tšillimaitse ning need vähesed, kes olid suured vürtsisõbrad, punktidega ei koonerdanud.

Kõige rohkem jagus kriitilisi märkusi piparmündimaitseliste piparkookide kohta. «Esimesel ampsul on see hamba all liiga kõva ja kohe järgmine ehmatus on piparmünt - mõte hea, kuid väga intensiivne,» märkis üks hindajatest. «Piparmünt muidu meeldib, aga mitte piparkoogis,» leidis teine.

Olgu öeldud, et ükski piparkook ei teeninud maksimumpunkte ega saanud ka hävitavat hinnangut. Testi võitsid mahedamad ja pehmemad piparkoogid. Leiburi piparkookide puhul oldi üldiselt ühel meelel, et maitseaineid on lisatud ülearu.

Piparkook moosiga

7,2 punkti

Tootja Euroleib

Hind 8 eurot/kg

Näeb välja nagu vanaaegne präänik. Maitseb üsna mahedalt, täidis annab mõnusa lisa. Hea pehme, vägagi hambasõbralik. Väga mõnus ja pehme. Täidis teeb mahlakamaks ja meeldivamaks.

Ökopiparkoogid

7 punkti

Tootja pagarikoda Pagar Võtaks!

Hind 24,90 eurot/kg

Leebe, tavaline, mahe. Mõnusalt õhukesed ja hea maitsega, vast liiga magusad. Kõige paremad. Pigem tavalised küpsised, piparkoogiga ei ole palju ühist. Magusad. Piisavalt vürtse, mõnusalt krõmps ja õhuke.

Piparkoogid tatrajahust

6,8 punkti

Tootja pagarikoda Pagar Võtaks!

Hind 27,90 eurot/kg

Mõnusalt vürtsikas, pehme ja krõbe. Maitseb hästi, ilus ka ja ahvatlev. Liiga mahe, ei tule piparkoogi vürtsid välja. Mõrkjas järelmaitse, parajalt krõmps. Mahe, sobib pipratalumatusega inimesele. Maitsvad ja pehmed. Kõige rohkem tasakaalus maitse proovitutest, aga mitte ideaalne.

Sidruni-tšillimaitseline piparkook

5,2 punkti

Tooja Leibur

Põnev terav maitse, aga palju ei sööks. Näeb hea välja, aga on puine ja maitsetu. Väga vürtsikas, kõrvetab keelt. Võiks hõõgveiniga proovida. Ebameeldiv järelmaitse. Lõhnab imelikult ja maitseb ootamatult. Kuivavõitu. Mõnus krõbe. Veidi liiga krõbedad, aga mõnusalt piprased.

Piparmündimaitseline piparkook

4,2 punkti

Tootja Leibur

On tunda piparmünti, aga pigem sööks ilma. Piparmündimaitse on päris põnev, sööks isegi veel. Kõva ja piparmünti on liiga palju. Liiga kõva, näeb parem välja kui tegelikult on ning maitse on pigem kummaline. Huvitav maitsekogemus. Mündimaitse on liigne, ei tee paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles