Korteriühistud: kontrollige maja konstruktsioonide kinnitusi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormikahju. Illustratiivne foto.
Tormikahju. Illustratiivne foto. Foto: Gert Kiiler

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) tuletab ühistutele meelde, et tormihoiatuse korral tuleks igaks juhuks üle kontrollida elamu põhikonstruktsioonide kinnitused.

«Tugev tuul võib majale palju kahju teha, sestap tuleks igaks juhuks kontrollida, kas uksed-aknad on kõik korralikult suletud, tihti unustatakse näiteks vanad pööninguaknad korralikult kinni panna. Samuti tuleks kontrollida katusepleki, räästa kinnitust. Vaadata, et kuskil ei vedeleks lahtisi kive. Kui maja ümber on mingeid ajutisi ehituskonstruktsioone, tuleb needki korralikult kinnitada,» hoiatas EKÜL juhatuse liige Urmas Mardi.

Tormikahjustuste likvideerimisel on paremas olukorras ühistud, kus kortermaja oli tormikahju vastu kindlustatud, nentis liidu tegevjuht Urmas Mardi. «Pangalaenuga renoveeritud majadel peaks kindlustuskaitse olema kohustuslik. Mõned kindlustusseltsid pakuvad ka spetsiaalseid, tormikahjuga seotud pakette,» rääkis Mardi. «Kui aga kindlustuskaitse puudub, on ühistu suure kahju korral äärmiselt raskes seisus, sest remondifond on enamikel majadel liiga väike, et põhikonstruktsioonide taastamist kinni maksta.»

Varasemalt on tormiga samuti juhtunud, et tugev tuul rebib katusekonstruktsioonid lahti, need omakorda vigastavad näiteks parklas seisvaid autosid. Mardi sõnul ei pruugi tormiohus olla vaid vanad majad - tugev tuul võib lahti rebida ka uue katuse juhul, kui kaldenurk ning tuule suund ohtliku kombinatsiooni moodustavad. Samuti soovitab Mardi korteriomanikel vaadata, et nende sõidukid oleks tugeva tuulega pargitud puudest eemale.«Puude murdumine on samuti tormiga palju kahju teinud ning muutnud mõnegi neljarattalise sõidukõlbmatuks,» hoiatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles