Miks on šokolaadi ja maapähklivõi segu nii vastupandamatult hea?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapähklivõi.
Maapähklivõi. Foto: SCANPIX

Šokolaadi ja maapähklivõi imeline koosmõju on keerukas kombinatsioon lõhnade ja maitsete toimest meie ajule.

Miks šokolaad nii hästi maitseb ning miks veelgi parem maitsekombinatsioon – šokolaad ja maapähklivõi – tunduvad kui magusamaailma kokaiin? Sest 90 protsenti neist saadavast maitseelamusest jõuab meieni hoopis lõhnana. Keeruline lõhnade koosmõju maapähklivõi ja šokolaadi vahel töötab imehästi, vahendab Men’s Health.

«Röstitud maapähklite maitse ja tekstuur on väga lähedal kakaoubade maitsele, kuid koos on need üksteist täiustavad,» ütleb Pennsylvania ülikooli toitumisteaduste professor Gregory Ziegler, kes on lähemalt uurinud šokolaadi.

Mahedad pähkli õlid lisavad kogu maitsele veel oma n-ö viimase lihvi. «Kui need segunevad kakaovõiga, muutub kõik palju kiiremini suussulavamaks, väljutades korraga palju intensiivset maitset,» ütleb Ziegler.

Samal ajal teevad oma töö aromaatilised koostisosad nagu pürasiinid, mis elavdab meie limbilist süsteemi – aju piirkonda, mis ühendab aju poolkerasid ja tegeleb muuhulgas meie lõhnataju ja emotsioonidega. Pürasiinid suurendavad meie naudingutunnet. Et šokolaadi ja maapähklivõi segu koosmõjust veelgi suuremat elamust saada, tasuks professori sõnul seda soojendatult mekkida – vaid vahetult enne seda, kui see sulama hakkab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles