Päästeamet võtab pürotehnika müüjad luubi alla

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürotehnika.
Pürotehnika. Foto: SCANPIX

Päästeamet asub pürotehniliste toodete ajutistes müügikohtades läbi viima iga-aastast kontrolli, millega möödunud aastal 74 protsendil kontrollitud juhtudest rikkumisi tuvastati.

Kõige sagedam tuleohutusnõuete rikkumine 2013. aasta lõpus oli müügikohas nõutava kattevahendi puudumine, millega tulekahju korral pürotehnika kiirelt kinni katta, et raketid ruumis laiali ei lendaks. Samuti esines olukordi, kus müüjat ei oldud tööle asumisel juhendatud, kuidas tulekahju puhkedes käituda.

Selleks, et pürotehnilise toote müügiga tegelevates ettevõtetes ja müügikohtades oleks võimalus lihtsal viisil ohutuses veenduda ja nõudeid kontrollida, koostasid päästeamet, Tehnilise järelevalve amet ja tarbijakaitseamet tänavu pürotehniliste toodete müüjatele enesekontrollilehe.

Kõikidele registreeritud pürotehniliste toodete käitlejatele saadetud enesekontrollilehel on ära toodud põhilised nõuded pürotehnilise toote müümisel. Ühtlasi on kaupluse esindajal võimalus selliselt lihtsal viisil kontrollida, kas ilutulestiku müüja täidab vajalikke tuleohutusnõudeid.

Sarnaselt möödunud aastaga viib päästeamet käesoleva aasta lõpus pürotehniliste toodete ajutistes müügikohtades läbi kontrolle.

Tuleohutusjärelvalve osakonna tuleohutuse talituse juhataja Marko Rüü sõnul on 2014. aasta detsembris päästeameti poolt kontrollitud juba 56 müügikohta.

«Võrreldes möödunud aasta kontrollidega on märgata, et müüjate tuleohutusalane teadlikkus on kasvanud. Kontrollid jätkuvad detsembri lõpuni, sealhulgas ka kaubandushoonetesse, et veenduda seal viibivate inimeste ohutuses,» lisas Rüü.

Päästeameti inspektorid kontrollivad kaubandushoonetes peamiselt väljumisteede korrasolekut kui ka tulekustutusvahendite ja tulekahju avastamisseadmete olemasolu.

Päästeamet tuletab meelde, et tuleohutusnõuete eesmärk on inimeste ohutuse ja vara säilimise tagamine, seepärast on kehtestatud nõuete täitmine ülimalt oluline.

Peamised tuleohutusnõuded pürotehnilise toote müügikohale ja võõrandamisele on sätestatud majandus- ja kommunikatsiooniministri määruses ning tuleohutuse seaduses.

Tuleohutusnõuete rikkumiste eest näeb tuleohutuse seadus ette olenevalt rikkumisest karistusena rahatrahvi kuni 1200 eurot või juriidilisele isikule kuni 3200 eurot.

Pikemalt loe aastalõpu kontrollidest päästeameti blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles