Politsei: libataksode vähenemise prognoos on ennatlik

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiameti ametnike sõnul vajab uues ühistranspordiseadus täpsustamist taksojuhtide järelvalve korraldus.
Politseiameti ametnike sõnul vajab uues ühistranspordiseadus täpsustamist taksojuhtide järelvalve korraldus. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Eelmisel nädalal riigikogus esimese lugemise läbinud ühistranspordiseadus, mis karmistab nõudeid taksojuhtidele, ei pruugi politsei hinnangul libataksode hulka vähendada.

Ühe olulisema muudatusena annab uus seadus kohalikule omavalitsusele õiguse kehtestada taksosõiduga seonduvad piirhinnad, mis välistab olukorra, kus kliendilt võetakse lühikese sõidu eest ebanormaalselt suur summa.

«Igale teenusele üksnes ühe hinna kehtestamine teeb selle tarbijale üheselt arusaadavaks,» kommenteerib seda osa seadusemuudatusest piirivalve- ja politseiameti (PPA) juhtivkorrakaitseametnik Veiko Kommusaar. Politsei eeldab, et sellega ka vaidlused tasumise ümber vähenevad.

Samas ütleb ta, et eelnõu vastuvõtmisega libataksode vähenemise prognoosimine on ennatlik, kuid positiivseid samme turu korrastamise osas tuleb vältimatult teha – eelkõige tarbija petmise vähendamiseks.

Muuhulgas seovad seadusemuudatused taksojuhina töötamise õiguse hea mainega, mis tähendab ka tugevamat kontrolli selliste liiklusrikkumiste üle nagu foori keelava tule ajal ristmikule või jalakäijate ülekäigurajale sõitmine, joobes sõitmine ja piirkiiruse suur ületamine.

Kuigi uue seaduse kohaselt on taksojuhtide kontrollimine nii munitsipaalpolitsei kui PPA ülesanne, on Kommusaare sõnul vaja väga selgelt täpsustada nõuded, kes mille üle riikliku järelevalvet teostama peab.

Tema sõnul ei kuulu ega saa ka kuuluda terves eelnõus sätestatud nõuete üle järelevalve teostamine PPA pädevusse, kuna ametil ei ole võimalik piiratud ressursside tingimustes võtta juurde ülesandeid, mille täitmine on mõne teise korrakaitseorgani pädevuses.

«Tulenevalt eelnevast on vajalik täpsemalt hinnata PPA-le seatava järelevalve ulatus, sisu ja eesmärk,» rõhutab Kommusaar.

Üldiselt on politsei jaoks taksojuhina töötamise õiguse sidumisel hea maine ja usaldusväärsusega vaid positiivseid, sealhulgas preventiivseid mõjusid. Sarnast põhimõtet järgitakse ka näiteks relvalubade andmisel.

Politsei- ja piirivalveamet on omapoolsed ettepanekud seaduseelnõu täpsustuste osas esitanud ka riigikogule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles