Põllumees leiva hinnatõusu ei mõista

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev leib on illustratiivse tähendusega ega ole Evelin Ilvesega seotud.
Pildil olev leib on illustratiivse tähendusega ega ole Evelin Ilvesega seotud. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Pärnumaa Leviveski talu vanaperemees Udo Miller on leivatootjate hinnaähvarduse peale nördinult, kuid möönab, et teravilja hinnatõus võib Eesti põllumehe päästa.

Udo Milleri sõnul olid teravilja hinnad eelmistel aastatel nii madalad, et ei tasunud tera maha pannagi ja kui see niimoodi oleks jätkunud, oleks Eesti põllumajandust väga rasked ajad oodanud, kirjutas Õhtuleht.

Leiva 10-protsendiline kallinemine pole Milleri hinnangul aga õiglane, sest vilja hind moodustab leiva hinnast vaid 10–20 protsenti.

Vana põllumehe sõnu kinnitab ka Eesti ühe suurema teravilja kokkuostja Farm Plant Eesti ASi teravilja ja rapsi tootejuht Tarmo Säga, kelle sõnul on vilja hinnad tõusnud keskmiselt 80-90 protsenti, kuid on nüüd oma kõrgpunktist juba alla kukkunud ja kõikuvat tublisti olenevalt sellest, missuguseid uudiseid tuleb Venemaalt ja teistest maailma teraviljakasvatuspiirkondadest.

Säga hinnangul ei sõltu Eesti kokkuostuhinnad kohalikest oludest üldse ja kõik määrab ära rahvusvahelistel turgudel kujunev teravilja hind.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles