Nõuandeid, kuidas küpsetada ideaalne ahjukana

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud armastavad jõululaual nautida ka midagi kergemat, näiteks ahjukana. Sel puhul tutvustab Tallegg linnuliha küpsetusnippe ning ka õiget lahtilõikamist.  

1. Enne ahju panemist hoia kana kuni 60 minutit toatemperatuuril

Suur temperatuuri kõikumine muudab kana kuivaks ehk otse külmkapist kana ahju pistes ei saa me nii mahlast ahjukana, kui sooviksime. Enne kana küpsema panemist tasuks teda toatemperatuuril hoida 30-60 minutit.

2. Temperatuur

Küpsetage 200 kraadi juures 1 tund ja 30 minutit (kui kana kaalub rohkem kui 1,5 kg, pikendage küpsetusaega). Küpsetamise teisel poolel võib kana pealispinna kõrbemise vältimiseks alandada ahju temperatuuri 175 kraadini. Ärge laske küpsetamisel ahjutemperatuuril tõusta üle 200 kraadi. Pärast küpsetamist peab kana sisetemperatuur olema vähemalt +75 kraadi.

3. Jälgi, et aur küpsetuskotti ei lõhkus

Kui kana on küpsetuskotis, siis lõika kotil nurk ära, nii et aur seda ei lõhuks. Kui on aega jälgida kana küpsemist, siis ei tasu kohe küpsetuskotil nurka ära lõigata, vaid võib kana ahju asetada kinnises ahjukotis. Umbes 15-20 minutiga paisutab kuum aur kotti ning sinna saab lihtsasti väikse augu sisse torgata. Sedasi ei kleepu küpsetuskott küpsetamisel kana külge.

4. Krõbe nahk tuleb sidruni ja või abil

Ideaalne ahjukana on seest mahlane ja väljast krõbe. Krõbeda naha saamiseks võib kana määrida nii või kui ka sidruniga – mõlema abil saab kuldpruuni kana. Et kanale tekiks peale mõnus krõbe koorik, võta see umbes kümme minutit enne valmimist ahjust välja ja lõika kile pealt täiesti katki. Seejärel küpseta kana veel kümme minutit.

5. Mahlase ahjukana valmistamiseks vajab liha rasvainega ülekastmist

Olenevalt ahjukana suurusest vajab see ahjus küpsemiseks ligi 1-1,5 tundi aega. Pikka aega ahjus olles kipub kana aga pealt kõrbema minema, mistõttu tuleb seda aeg-ajalt rasvainega niisutada, et tulemus oleks krõbe, kuid mitte kuivaks küpsenud kõrbekana.

6. Enne lahtilõikamist lase seista

Nagu iga lihaliigi puhul, kehtib ka kana küpsetamise korral nõuanne – lase lihal «puhata» peale ahjust välja võtmist ja enne lahtilõikamist. Kana võiks seista näiteks fooliumi või puhta käteräti all umbes 15-30 minutit. Nii jäävad mahlad alles ega jookse lõigates lihast välja.

Kuidas kana lahti lõigata?

1. Kana tükeldamist alusta koibadest. Lõika koivad kondini lahti.

2. Suru nuga kondi juurde ja murra koib sõrmedega lahti.

3. Järgmisena eemalda tiivad. Nagu koibadegi puhul, lõika liha kondini lahti ja seejärel murra sõrmede abil lõpuni lahti.

4. Tee rinnaluu (rinnakorvi keskel asuv luu) mõlemale poole piki kana sügavad sisselõiked.

5. Eralda filee – selleks libista noaga mööda rinnakorvi alla. Saad kaks tervet rinnafileed.

6. Serveerimiseks tükelda filee väiksemaks.

7. Lõika koivad liigese kohalt läbi. Soovi korral poolita ka tiivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles