Prantsuse feministid nõuavad sooneutraalseid mänguasju

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse feministid, kes hõivasid 13. detsembril ühe Pariisi mänguasjapoe, protesteerisid soorolle rõhutavate mänguasjade vastu.
Prantsuse feministid, kes hõivasid 13. detsembril ühe Pariisi mänguasjapoe, protesteerisid soorolle rõhutavate mänguasjade vastu. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Möödunud laupäeval hõivas grupp printsessikleitidesse riietunud prantsuse feministe ühe Pariisi mänguasjapoe, protesteerides sellega soostereotüüpiliste mänguasjade vastu.

Osutades mänguasjapoe riiulitele, kus laiusid ridades roosadesse kleitidesse riietatud nukud tüdrukutele ning mõõgad poistele, nõudsid protesteerijad poepidajalt, et sellised lelud tuleb välja vahetada sooneutraalsemate vastu, vahendab The Local.

«Soostereotüüpide peale surumine hakkab pihta mänguasjadest,» kommenteeris protesti eesmärki Chiennes de Garde (valvekoerad – pr k) liikumise liige Roselyne Segalen.

«Soostereotüüpe rõhutavad mänguasjad nagu teaduskomplektid poistele ja tee- ning meigikomplektid tüdrukutele on šokeeriv ajas tagasiminek,» lisas Segalen. Tema sõnul on sellised kingiideed katastroofilised näited, mis suruvad lapsi soorollidesse.

Sooline võrdõiguslus on Prantsusmaal alates maikuust väga kuumi diskussioone tekitanud, kui konservatiivid korraldasid massidemonstratsiooni ühe koolieksperimendi vastu, mis julgustas lapsi stereotüüpe kahtluse alla seadma.

Seekordne feministide protestiaktsioon näis vilju kandvat – üks poest väljuv naine ütles, et ostis selle mõjul oma tütrele jõulukingiks draakoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles