Galerii: hinge ja isiklike kogemuste toel rajatud uus kodudisaini pood

, teemalehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Need, kes juba varakult jõulukinke mööda Tallinn linna taga otsinud, teavad, et endise vanakraamipoe asemele Rotermannis on hiilivalt pugenud hubaselt unikaalne sisustuspood HOME, mis end kivimüüride rüpes punaseks võõbatud uste taha peidab. «Kõik, mis on kuldne ja vintage, see müüb,» võtab poeperenaine Ann Letner hooaja trendid lühidalt kokku. «Ja lastele läheb peale kõik, mis on seotud öökullidega,» teab ta vihjata.

Novembris Tõnis Sõõrumaa ja Ann Letneri ühiselt rajatud sisustuspood HOME sai alguse pere enda argistest vajadustest, sest kodu sisustades tuli põnevate detailide leidmiseks ilma peal ringi vaadata; samuti otsis pererahvas kodustele disainielementidele paremat hinna ja kvaliteedi suhet, kui pakkusid siinsed olemasolevad sisustuspoed.

«Algselt tahtsime teha üldsegi lasteriiete poe,» meenutab perenaine Letner ja viitab poe eest kärus magavale pisikesele Maria-Laureenile, kes peag üheseks saab. Ta otsis sirguva lapse kõrvalt endale sobivat väljakutset. «Kui kaupa otsisime, hakkas see aga lumepallina kasvama ja jõudsime lasteriiete kõrval järjest hoopis põnevamate sisustusdetailideni,» jutustab ta poe tekkelugu – palju sai ringi sobratud nii internetis kui hiljem ka erinevatel messidel. Nii sündiski hoopis otsus rajada Tallinnasse teistpoodi sisustuspood, mis pakuks värskust, head hinda ja mõnusat keskkonda. «Meil oligi ettevalmistuseks kokku pool aastat,» lisab pereisa Sõõrumaa, et jõulukaupade tellimisega läks väga kiireks. «Meil on siin paljud kaubad näidised, sest täiskollektsioone ja massi polnudki enam võimalik tellida,» tutvustab ta kaupa poes ringi jalutades.

«Näete, need ma ostsin kauba väljapanemiseks, aga nüüd on need meilt käest ära ostetud, viimased eksemplarid on veel alles,» näitab Letner omapäraseid teelauakesi-küünlajalgu, mis olid algselt oranži värvi, kuid said perenaise enda poolt kuldseks võõbatud. «Kõik, mis on kuldne ja vintage, see müüb,» muigab ta. Ka poeruum ise on omanike endi tööjõuga puhtaks rahmitud. «Minu pintsaklipslasest abikaasast sai tõeline töömees,» naerab perenaine. «Kõik siin sai oma kätega korda tehtud,» viipab ta käega üle poe – ja tulemus on tõesti kodune ja usutav, rustikaalselt mõnus ja soe.

Nüüd valmistuvad Sõõrumaa ja Letner juba kevadise kauba tellimisele ja kohaletoimetamisele, sest jõulukaup hakkab selleks aastaks otsa saama ja uus hooaeg on kohe ukse ees. «Tegelikult tellime juba järgmisteks jõuludeks mõeldud kaupa,» avaldab perenaine ammu teada saladuse, et maailmaturul käib suurtellimuste tegemine vähemalt aasta ette. «Aga varsti jõuvad meile kohale kaubad Balilt ja Vietnamist – põnevad pildid, maalid, kujukesed ...» mõtiskleb Sõõrumaa. «Õhtutundidel istume internetis koos ja lehitseme katalooge ning teeme tellimusi.» Ka pisike Maria-Laureen ja nelja-aastaseks saav perekutsa Cuapa (Kallike) osalevad kaubavaliku kujundamisel. «Maria-Laureen käis meil ka jõulukaupade laos kaasas, ajas roomates riiuleid ümber ja andis nii mõista, mis läheb ja mis mitte,» naljatleb Letner. «Inimesed astuvad sisse, teevad Cuapaga pilti, ja kui kahtlevad kahe asja vahel, avaldab Cuapa hea meelega oma arvamust.»

HOME disainipoe omanike Tõnise ja Anni kingisoovitused

Krooniga tassid on põnevaks kingiks aastaajast sõltumata. «Neist osteti meilt palju ka isadepäevaks,» meenutab poe perenaine Ann Letner.

Laternad – suuremad, väiksemad, vanaaegsed, modernsed – on saamas tõeliseks sisustustrendiks. Erisugused laternad sobivad kaunistama ja valgustama nii siseruume kui õueelu.

Armsad tondid on pehmed ja kvaliteetsed, kutsuvad pai tegema ja panevad inimesi muigama.

Rahakassad on alati heaks kingiks, eriti, kui need kroonivad ruumi või kannavad elutervelt lõbusaid sõnumeid.

Lõbusate sõnumitega sildid ustele ja seintele on HOME’is vaat et läbi müüdud, räägib peremees. «Just täna tuli uus kaup, paneme homseks uued sildid välja,» kutsub peremees uudistama.

Unikaalsed ehted sobivad alati kingiks neile, kellele meeldib kuusepuud ja tube jõuludeks kaunistada. «Vintage on praegu tõesti moes,» tutvustab poeperenaine. «Inimestele meeldivad lihtsad, tavalised asjad, mis tekitavad kodus mõnusa tunde.» Ehteid leiab eri suuruses ja eri kujunduses, ja näiteks ka puidust.

Vintage-topsid asjade hoiustamiseks sobivad koju ja kontorisse aastaringselt.

Öökulli-teema sisustuses sobib lastele ideaalselt. «Esimesed asjad, mis meilt ära osteti, kui poe avasime, olid öökullidega riidenagid,» meenutab Letner. Öökulle leiab aga ka uksesiltidelt, rahakassadelt, eriti aga lähevad kaubaks öökullitrükiga paberist salvrätikud. «Neid pidime lausa mitu korda juurde tellima.»

Eestis valmistatud kujud-skulptuurid  tuppa ja õue (www.skulptuurikoda.ee) – massiivsed laternad, budha-kujud, väljendusrikkad loomapead on ajatud sisustuselemendid.

Kinkekaart sobib kingiks neile, kelle jaoks on kauba väljavalimine ise oluline, põnev ajaviide. «Meil on head hinnad,» reklaamib poe peremees. «Parimad linnas. Ja meil on põnev ja aus kaubavalik – kõik, mis sobib meie enda koju, sobib ka müügiks, see on meie põhimõte.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles