Vaata, millised on kodumaist päritolu vastutustundlikud kingitused

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõulueelsel ajal leiab järjest enam võimalusi soetada vastutustundlikke jõulukingitusi, mis ei koorma keskkonda ja on eestimaist päritolu – siit leiab valiku neist.

Eestimaa Looduse Fondi annetuskaart

Igapäevaselt Eesti looduse kaitsega tegelev Eestimaa Looduse Fond (ELF) on viimased paar aastat järjest pakkunud annetuskaarte Eesti looduse ohustatud liikide heaks. Eelmise aasta lõpus valmis rüdikaart, tänavu haruldase liblika kaart.

Kaardid on postkaardi formaadis, nii et neid saab saata ka jõulukaartide asemel. Kaarte saab osta Tartu loodusmajast, ELF-i kontorist või neilt posti teel tellides. Annetuskaarte saab soetada kogu aasta vältel – need ei ole seotud vaid jõuludega.

Astangu kingitused

Erivajadustega inimeste töötoad valmistavad Tallinnas Astangu kutserehabilitatsiooni keskuses erinevat liiki kingitusi, mida saavad endale tellida ka ettevõtted. Töötubades toimetavad 30 mitmesuguse erivajadusega inimest, kes tegevuse käigus arendavad oma tööalaseid ja sotsiaalseid oskusi, teenivad sissetulekut ning valmistuvad tööks avatud tööturul.

Keskuse käsitöö ja keraamika töötoas valmistatakse kergemat käsitööd, näiteks õmblemine, viltimine, tikkimine, keraamika. Puidutöö töötoas valmivad näiteks mööblidetailid, meened, majapidamistarbed. Lihttöö töötoas tegeletakse nt komplekteerimise, pakendamise, voltimise ja etikettide kleepimisega. Kingitusi on võimalik soetada Astangu keskusest.

Terve Elu kalendermärkmik

Viimased kaks aastat puhkepausi teinud Terve Elu Kirjastus on uueks aastaks taas kokku pannud Terve Elu kalendermärkmiku, mis sel aastal keskendub tervise ja loodusliku eluviisi teemadele. Kalendris on enam kui 50 selleteemalist lugu, artiklit ja nõuannet. Kalendri lõpus on väike minikataloog öko-, tervise-, talu ja loodustoodetest ning -teenustest.

Terve Elu kalendrit trükitakse rohelise trükisena – taaskasutatud kiust paber, sojaõli värvid –, omab maalamba villast kedratud järjehoidjat ning kajastab looduslähedase ja tervisliku eluviisi teemasid. Kalender on tellitav e-poe Öko24 vahendusel ning saadaval raamatu- ja ökopoodides nii Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Rakveres kui veel mõndades kohtades üle Eesti.

Hoseware kotid

HoseWear teeb mahakantud tuletõrjevoolikutest arvutikotte, iPadi taskuid ja naiste käekotte. Igal tootel on näha märke selle eelmisest elust kas seerianumbrite, templite või “põletusarmide” kujul.

Iga toode on valminud käsitööna ja 100 protsenti unikaalne. Kotte saab soetada läbi ettevõtte veebipoe või Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Saaremaal olevatest müügikohtadest.

Sõsara kodune kosmeetika

Sõsar looduskosmeetika tegemisel on kasutatud üksnes Eesti toorainet, kuna ettevõtja soovib sellega toetada kohalikke väiketootjaid. Toodete pakendamisel on lähtutud taaskasutusest ja ettevõtja otsib järjepidevalt uusi loodussõbralikke lahendusi. Tooteid on võimalik osta Sõsara veebipoest või edasimüüjate kaudu. Müügikohad leiduvad nii Tallinnas, Tartus, Pärnus kui ka Haapsalus, Raplas ja Tabasalus.

Mõned tooted, mida Sõsar sel aastal jõulukingiks soovitab, on näiteks mahe huulemesi ja müstiline turbamask. Huulemee valmistamisel on kasutatud nii öko-sertifikaadiga Eestis pressitud kanepiseemneõli kui ka kohalikku päritolu mesilasvaha ja turbamaskis kasutatav turva on kaevandatud spetsiaalsest maardlast ning sisaldab nahka parandavaid toimeaineid – humiinaineid ja –happeid.

Villapai mänguasjad

Tegemist on keskkonna- ja kogukonnasõbraliku ettevõttega, mis on saanud ka vastutustundliku ettevõtte kuldmärgise. Villapai müüb ja toodab lasteriideid ning mänguasju, mida tehes on mõeldud keskkonnale ja kogukonnale.

Jõulukingiideedena lastel pakub Villapai 3D hobust ja tahvelpuslet. 3D hobune on kodumaist päritolu, tehtud taaskasutatud papist. Lisaks Eesti disainile pakub see alternatiivi plastikust legodele. Eestis toodetud tahvelpusle peale saavad pildi joonistada lapsevanemad või lapsed ise. Tahvelpusle abil saab õpetada numbreid ja arvutamist; tähti ja lugemist või kirjutamist ja seda kõike lõbusalt läbi mängu.

Swärk triiksärgid

Swärk toodab Eestis triiksärke, mis on tehtud osaliselt taaskasutatud materjalidest – kombineeritud on kvaliteetseid uusi kangaid kangajääkide ja efektkangastega.

Lisaks e-poele on Swärki triiksärgid müügil Baltika moetänaval ZERO showroomis ning Tallinna vanalinnas asuvas poes Pop.up.

Valiku vastutustundlikest kingiideedest kogus kokku arengukoostöö ümarlaud,  mis läheneva jõuluaja valguses juhib eestlaste tähelepanu sellele, et jõulukingitusi tehtaks läbimõeldult ja teadlikult.

Loodusvägi

Loodusvägi on pühendunud kodumaiste mahetoodete väljaarendamisele, tootmisele ja turustamisele lisaks Eestile ka Skandinaaviamaades ja Euroopas. Ettevõte eelistab kasutada oma toodetes kodumaist mahe toorainet, soovides seeläbi panustada Eesti maapiirkondade elavdumisse ja väikeettevõtjate toetamisse. Kui vajalikke tooraineid lähiümbrusest ei saa, eelistab Loodusvägi välismaiseid mahetalunikke.

Loodusväe pioneertoode on glögi. Lisaks pakub ettevõte veel Eestimaist suhkruvaba mahedat täismahla ning marjapulbrist valmistatakse segatuna tatrajahuga gluteenivabasid küpsiseid. Tooteid saab osta nii e-poest kui erinevatest müügikohtadest Eesti suuremates linnades, sealhulgas Jõgeval, Viljandis, Põltsamaal ja Võrumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles